Job
Langt de fleste nordjyske unge får plads på ønsket gymnasium
I alt 4.636 unge har i år søgt ind på en gymnasial uddannelse i Nordjylland. Langt de fleste har fået plads på deres ønskede gymnasium, og kun 69 ansøgere har fået plads et sted, de ikke selv har prioriteret.
I maj måned fik alle ansøgere til de gymnasiale uddannelser i Nordjylland svar på, hvor de har fået reserveret plads. Langt de fleste fik plads på det gymnasium, de ønskede sig mest, mens nogle få er blevet skuffede.
Flertallet får deres førsteprioritet
I Nordjylland har alle ansøgere til både Hf og Htx fået deres førsteprioritet, mens det samme gælder for henholdsvis 95 pct. af Stx-ansøgerne, 98 pct. af Hhx-ansøgerne og 97 pct. af Pre-IB-ansøgerne. Langt de fleste af de ansøgere, som ikke har fået deres førsteprioritet, har fået plads på et andet gymnasium, de selv har ønsket eller på deres nærmeste gymnasium.
Ansøgerne til ungdomsuddannelserne er fortrinsvis blevet fordelt automatisk af Børne- og Undervisningsministeriet, hvorefter Region Nordjylland manuelt har fordelt 83 ansøgere, der ikke automatisk kunne findes plads til. Pladserne findes i stedet ved at undersøge, hvilket gymnasium, der er ansøgers nærmeste, og hvilke gymnasier, der har mulighed for at tage lidt flere ansøgere.
Fordelingen af pladser tager udgangspunkt i ansøgernes egne prioriterede ønsker. Er der for mange ansøgere til et gymnasium, fordeles pladserne til de ansøgere, der har kortest transporttid fra deres bopæl til det pågældende gymnasium. Transporttiden udregnes med en beregningsmodel udviklet af Børne- og Undervisningsministeriet.
Unge og forældre får vejledning
Selvom langt de fleste unge har fået plads på det gymnasium, de ønskede sig, er der mange, der henvender sig med spørgsmål til Region Nordjylland. Det skyldes, at det fylder meget hos både ansøger og ansøgers forældre, når gymnasiet bliver et andet, end man håbede på og regnede med.
– Der er mange, der har haft behov for at få uddybet reglerne for elevfordeling, og hvad der er af handlemuligheder. Vores gymnasieteam har forsøgt at besvare alle spørgsmål og yde borgerne den bedste service, selvom vi ikke kan ændre fordelingen. Jeg vil dog også pointere, at vi udelukkende har gode gymnasier med dygtige undervisere. Og vi ved, at langt de fleste elever bliver rigtigt glade for at gå på det gymnasium, de starter på, siger Peder Key Kristiansen (S), medlem af Regionsrådet og formand for Udvalg for Regional Udvikling og Innovation.
Nedenfor ses tal for andel elever, der har fået opfyldt deres førsteprioritetsønske til gymnasial ungdomsuddannelse henholdsvis Stx, Hf, Hhx, Htx og Pre-IB. Tallene er i procent og opgjort for hele landet samt for de enkelte regioner.
- Hele landet: Stx 93; Hf 99; Hhx 95; Htx 100; Pre-IB 92.
- Region Hovedstaden: Stx 90; Hf 97; Hhx 83; Htx 100; Pre-IB 70.
- Region Midtjylland: Stx 95; Hf 99; Hhx 98; Htx 99; Pre-IB 96.
- Region Nordjylland: Stx 95; Hf 100; Hhx 98; Htx 100; Pre-IB 97.
- Region Sjælland: Stx 98; Hf 98; Hhx 97; Htx 100; Pre-IB 91.
- Region Syddanmark: Stx 93; Hf 100; Hhx 100; Htx 100; Pre-IB 98.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet.
Du kan stadig søge omvalg
Der er mulighed for at søge omvalg, hvis man ikke er tilfreds med sin plads. Regionens gymnasieteam vejleder om ledige pladser hver tirsdag og fredag. Når man søger omvalg, mister man sin reserverede plads. Men man kan til gengæld være heldig at komme i betragtning, hvis der skulle komme en ledig plads på en af de skoler man har søgt. Ansøgerne kan søge omvalg indtil udgangen af juni.
Se vejledning i omvalg hos Region Nordjylland
Har du glemt at søge eller søgt efter fristen 1. marts 2024?
Det er stadig muligt at søge ind på en gymnasial uddannelse, selvom tidsfristen er passeret. Region Nordjylland behandler de såkaldte eftertilmeldere to gange ugentligt, så ansøger hurtigst muligt tildeles en plads. Elever der har fået en plads på en skole, modtager et reservationsbrev fra skolen som digital post.
Se vejledning i søgning efter fristen hos Region Nordjylland