Nyheder

Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag banebrydende teknologi

Kræft er en sygdom, der berører næsten alle, enten direkte eller indirekte. Men nu er danske forskere på sporet af en teknologi, der kan revolutionere måden, kræft opdages på. Et nyt projekt ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU) viser nemlig, at kræft kan opdages på få sekunder ved hjælp af usynligt lys og kunstig intelligens.

Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag banebrydende teknologi
Sergey I. Bozhevolnyi - Foto: Syddansk Universitet
Af Dinny Eriksen 30. marts 2025

Et paradigmeskifte i kræftdiagnostik

”Vi arbejder på, at en simpel lysstråle kan afsløre kræft, før sygdommen når at sprede sig. Ikke flere uger med ventetid på, at en biopsi bliver analyseret i et laboratorium. Tværtimod vil læger kunne få et svar på få sekunder,” siger professor Sergey I. Bozhevolnyi fra SDU.

Bozhevolnyi er spydspidsen for det danske bidrag til projektet OPTIPATH, som med avancerede optiske metasurfaces, nanoteknologi og kunstig intelligens åbner døren til tidlig diagnosticering af kræft og Alzheimer’s.

”Det er en helt ny måde at se kroppen på,” siger Bozhevolnyi, en pioner inden for nanofotonik, og uddyber:

”Ved at analysere, hvordan lys interagerer med vævet, kan vi opdage sygdomme, før de bliver synlige på traditionelle scanninger.”

Flest motorcykelulykker sker nu: Forsikringsselskab advarer mod fart og forårskørsel

Læs også: Flest motorcykelulykker sker nu: Forsikringsselskab advarer mod fart og forårskørsel

Hvordan virker teknologien?

Teknologien bag OPTIPATH udnytter, hvordan lys ændrer sig, når det rammer forskellige typer væv. Kræftceller påvirker vævets optiske egenskaber, hvilket betyder, at lyset reflekteres og polariseres anderledes end i raske celler.

”Vi måler lysets spredning og polarisation i syv dimensioner,” forklarer Bozhevolnyi. ”Det lyder komplekst, men i praksis betyder det, at vi kan opfange ekstremt små ændringer i væv, som kan indikere tidlige stadier af sygdomme.”

Fra uger til sekunder – hurtigere diagnoser

I dag tager en biopsi ofte dage eller uger at blive analyseret. Med OPTIPATH-teknologien kan diagnosen stilles næsten øjeblikkeligt. En vævsprøve fra patienten placeres blot i en lille enhed, der straks analyserer prøven ved hjælp af lys og kunstig intelligens.

”Det vil kunne betyde, at en praktiserende læge eller en sygeplejerske kan stille en præcis diagnose uden at sende prøver til et laboratorium,” siger Bozhevolnyi.

Næste skridt: Teknologi ud til hospitalerne

Selvom teknologien endnu er under udvikling, er forskerteamet optimistisk i forhold til fremtiden.

”Vi har opnået noget, der var utænkeligt for få år siden. Nu handler det om at få teknologien ud i hænderne på dem, der har brug for den. Når en teknologi er god nok, finder den sin vej ind i systemet,” fastslår Bozhevolnyi.

International opmærksomhed og støtte

Det er ikke kun i Danmark, at OPTIPATH-teknologien har vakt opmærksomhed. Projektet har modtaget betydelig støtte fra EU’s prestigefyldte EIC Pathfinder-program, som støtter radikale innovationer med potentiale til at ændre verden. OPTIPATH blev udvalgt blandt mere end 1.100 ansøgere, hvor kun 45 fik tildelt midler.

Fakta om OPTIPATH:

  • Bruger lys til at analysere væv i 3D
  • Fanger subtile optiske ændringer i syge celler
  • Integrerer kunstig intelligens for hurtig analyse
  • Kan reducere diagnosticeringstid fra uger til sekunder
  • Målet er at gøre teknologien bærbar og globalt tilgængelig

Professor Sergey I. Bozhevolnyi, en verdensførende forsker med over tre årtiers erfaring inden for lys og nanoteknologi, står i spidsen for det danske bidrag til denne lovende udvikling.

Læs mere om Bozhevolnyis forskning på SDU’s hjemmeside.

Økonomi presser fagligheden i børnesager: Socialrådgivere slår alarm

Læs også: Økonomi presser fagligheden i børnesager: Socialrådgivere slår alarm

Næsespray bør fjernes fra butikshylderne – Bekymring for overforbrug og afhængighed

Læs også: Næsespray bør fjernes fra butikshylderne – Bekymring for overforbrug og afhængighed