Forbruger
Meyers og MENYs bælgfrugtboder er på vej til Aalborg
Efter et succesfuldt pilotprojekt i København udvider Meyers og MENY nu deres samarbejde med bælgfrugtboder til hele Danmark – herunder også butikkerne i Aalborg. Det populære initiativ, der giver kunderne mulighed for at veje deres egne nordiske, økologiske bælgfrugter, har allerede skabt stor interesse.
Marketingchef i MENY, Rikke Bangild, udtaler sig om baggrunden for udvidelsen:
”Vej-selv-bælgfrugterne startede som et pilotprojekt, for vi ved, at næsten hver anden dansker gerne vil spise flere bælgfrugter, men ofte mangler inspiration – og det vil vi gerne hjælpe med.”
Hun forklarer yderligere, at interessen for boderne har overgået forventningerne:
”Den typiske MENY-kunde er optaget af kvalitet, smag og er nysgerrig på nye tendenser, men vi er alligevel blevet overvældet af interessen for både boder og bælgfrugter generelt.”
Salget af bælgfrugter er steget med 12% på landsplan, og flere kunder har efterspurgt boder uden for Storkøbenhavn. Derfor er beslutningen om at udrulle konceptet til butikker som dem i Hobro og Als et naturligt næste skridt.
Lokalt fokus på bæredygtighed og økologi
Jonas Astrup, udviklingschef hos Meyers, glæder sig over, at bælgfrugterne får større plads i danskernes dagligdag – også i områder som Aalborg, hvor interessen for økologiske og bæredygtige fødevarer er stigende:
”Det glæder mig naturligvis, at kunderne allerede bakker op om initiativet. Men det glæder mig mindst lige så meget, at MENY, selv i et meget spædt salgsstadie, har modet til og troen på, at økologiske bælgfrugter fra Danmark og Norden bør spille en ikke uvæsentlig rolle i de fleste menneskers madliv,” fortæller han.
Hos Meyers ser man bælgfrugterne som en vigtig del af den grønne omstilling, og virksomheden har øget deres indkøb af danske bælgfrugter markant de seneste år. Denne indsats er en del af deres langsigtede strategi for at reducere CO2-udslippet fra råvarer:
”Flere bælgfrugter i vores måltider er simpelthen en af nøglerne til både at forbedre vores sundhed og samtidig bidrage til en bæredygtig fremtid,” forklarer Jonas Astrup og tilføjer, at der i fremtiden vil være endnu flere initiativer, der kan inspirere danskere til at bruge bælgfrugter i deres daglige madlavning.
Rikke Bangild afslutter med at pointere, hvor vigtigt det er at skabe opmærksomhed omkring grønne alternativer, også uden for de store byer:
”Vi glæder os til det fortsatte arbejde, men også til at udbygge initiativer, der kan inspirere flest mulige til at gøre brug af økologiske ærter, linser og bønner – dét er reel grøn omstilling af vores fælles madkultur og fødevaresystem allerede i dag”
Med udrulningen af bælgfrugtboderne håber Meyers og MENY at fremme både sundhed og bæredygtighed på tværs af hele Danmark..
Fakta
- Et år efter lanceringen af den første bælgfrugtbod som pilotprojekt udvider Meyers og MENY nu samarbejdet ved at åbne boder med økologiske ærter, linser og bønner i hele Danmark. Pt. er der åbnet boder i 27 MENY-butikker, og yderligere 13 udrulles den næste måned.
- Bælgfrugtboderne kan findes i MENYs butikker i Viborg – Fabrikvej, Aalborg – Kennedy og Otto Mønstedsvej, Aarhus – Brynet og Langenæs, Lyngby, Virum, Skovlunde, Rødovre, Taastrup, Kolding – Galgebjergvej og Domhusgade, Hjerting, Måløv, Rønnede, Karlslunde, Toften, Korup, Odense – Hjallesevej og Mågebakken, Horsens, København – Borups alle, Bagsværd, Harlev, Rønde, Espergærde og Charlottenlund.
- Bælgfrugtboderne forhandler bl.a. de bevaringsværdige gråærtesorter Brun Ært fra Nakskov og Lollandske Rosiner, men også bornholmske belugalinser, Siriusærter fra Nordvestsjælland og Gotlandslinser dyrket tæt på Mariager. I boderne findes postkort med opskrifter, QR-koder med link til inspiration og mulighed for at vinde madkurser i Meyers Madhus.
- Meyers har i en årrække haft et særligt stort fokus på bælgfrugter i egne køkkener gennem bl.a. kogebogen Grønne proteiner og gennem samarbejder med økologiske avlere om dyrkning på både Lolland, Sjælland og Bornholm. Til oktober 2024 udkommer endnu en kogebog ”Meyers Hverdag” med en lang række opskrifter, der kredser om brugen af bønner, linser og ærter.
- Ifølge de officielle kostråd skal danskerne spise 100 gram bælgfrugter hver dag,
men spiser i gennemsnit kun 2,4 gram. En måling fra Madkulturen viser, at 48% af danskerne gerne vil spise flere bælgfrugter.
- Bælgfrugter er den fælles betegnelse for modne, tørrede frø fra bælgplantens frugter også kendt som ærter, linser og bønner. Bælgfrugter er generelt sunde, nærende og klimavenlige, fordi de bidrager med proteiner og næringsstoffer, kan vokse overalt og naturligt tilfører gødning til de marker, hvor de gror.
- Meyers og MENY har samarbejdet siden efteråret 2022, og MENY forhandler i dag en lang række produkter fra Meyers.
- MENY lancerede i februar 2024 kampagnen ”Danske madskatte”, der fremhæver produkter af særligt høj kvalitet med en lokal historie. De danske, økologiske bælgfrugter i boderne er del af kampagnen, som man kan læse mere om her.