Mindre end halvdelen af danskerne ved, hvornår de bør bruge solcreme

28. april 2024
Mindre end halvdelen af danskerne ved, hvornår de bør bruge solcreme

Kun 45 % af danskerne ved, at man bør beskytte sig mod solens stråler, når uv-indekset rammer 3. Det viser en ny undersøgelse. Samtidig ønsker mange danskere mere viden om solcreme. Derfor sætter Svanemærket og Kræftens Bekæmpelse sammen fokus på solbeskyttelse.

Solcreme er vigtigt for at beskytte din hud mod solens stråler og mindske risikoen for solskoldninger samt hud- og modermærkekræft senere i livet. Derfor er anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse, at man beskytter sig, når uv-indekset er 3 eller derover. Men faktisk er det ifølge en ny undersøgelse foretaget af Norstat på vegne af Miljømærkning Danmark ikke engang halvdelen af os, der kender til rådet.

Det er vigtigt at huske solcreme, når solens stråler kommer frem og uv-indekset rammer 3. På den måde undgår man smertefulde solskoldninger, der på længere sigt øger risikoen for hud- og modermærkekræft. En god rutine er at tjekke indekset, inden man går ud ad døren, så man ved, hvornår der er behov for beskyttelse, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Hver anden dansker bruger kun solcreme om sommeren

Selvom solen måske ikke føles så kraftig her i foråret, er det allerede nu, solcremen skal findes frem. Uv-indekset ligger nemlig ofte over 3 allerede i april, særligt midt på dagen. Men ifølge undersøgelsen bruger hver anden dansker faktisk kun solcreme i sommermånederne og kun 1 ud af 10 (13 %) svarer, at de bruger solcreme, når uv-indekset er over 3.

Brug nok solcreme og flere gange om dagen

Hvis man vil være sikker på, at solcremen rent faktisk beskytter, som den skal, er det også vigtigt, at man bruger den korrekt. Og lige netop det, er flere danskere i tvivl om.

Undersøgelsen viser således, at 1 ud af 5 danskere ønsker mere viden om, hvor meget solcreme man skal bruge, og lige så mange ønsker viden om, hvor ofte man skal tage det på. Specielt de unge mellem 18-29 år vil gerne have mere viden om solcreme.

For at solcremen beskytter huden optimalt, skal man bruge nok og smøre sig ind jævnligt. En god tommelfingerregel er, at man skal bruge én håndfuld til én krop, som man skal smøre på ca. 20 min. før, man går ud i solen. Desuden skal man huske at tage solcreme på igen, hvis man fx har badet eller svedt meget.

Undgå unødig kemi

Også når det kommer til uønsket kemi, ønsker 22 % af danskerne mere viden om, hvordan man undgår det i solcreme. Og det er der ifølge Miljømærkning Danmark god grund til at sætte fokus på. Solcreme kommer nemlig direkte på vores hud og kan derfor påvirke os mere end mange andre produkter. Men det er heldigvis let at undgå unødig kemi:

Hvis man gerne vil undgå unødig kemi, er det en god idé at kigge efter Svanemærket. Svanemærket solcreme må fx ikke indeholde parabener eller andre ingredienser fra EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der må heller ikke være tilsat PFAS eller konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og så stiller Svanemærket naturligvis også skrappe krav, der er med til at begrænse solcremens påvirkning på natur og miljø, fortæller Rina Ronja Kari, kommunikationschef hos Miljømærkning Danmark.

Der findes omkring 300 svanemærkede solprodukter på det danske marked. Udvalget tæller bl.a. sollotion, solstift, aftersun-lotion og ansigtssolcreme.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler også, at man bruger svanemærket solcreme for at undgå stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men slår fast, at en hvilken som helst solcreme er bedre end ingen solcreme. Det vigtigste er altid at beskytte huden mod solens stråler og dermed mindske risikoen for kræft i huden.

Tal fra undersøgelsen:

Kun 45 % af danskerne ved, at man bør beskytte sig mod solen, når uv-indekset er 3 eller højere
13 % af danskerne svarer, at de bruger solcreme, når uv-indekset er over 3
51 % af danskerne bruger kun solcreme i sommermånederne
14 % af danskerne bruger kun solcreme, når de rejser på ferie udenfor Danmark
12 % af danskerne svarer, at de ikke bruger solcreme
11 % angiver, at de bruger solcreme det meste af året
De 18-29-årige er mere tilbøjelige til at bruge solcreme hele året
Mange danskere vil gerne have mere viden om solcreme. De vil især gerne vide mere om, hvordan man undgår unødig kemi i solcreme, hvor meget solcreme man skal bruge, og hvor ofte man skal tage det på. Specielt de unge mellem 18-29 år ønsker mere viden om solcreme.

Om undersøgelsen: Dataindsamlingen er foretaget af analyseinstituttet Norstat på vegne af Miljømærkning Danmark. Der er i alt adspurgt 1000 danskere i alderen 18+ i perioden 9.-11. april 2024 via Norstats befolkningspanel.

De 3 gode solråd fra Kræftens Bekæmpelse:

Skygge: Søg skygge, så din hud ikke udsættes for direkte sollys. Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå meget uv-stråling ved at søge skygge midt på dagen.
Solhat: Brug en solhat med bred skygge og tøj, der dækker overarme og lår. Hvis du er ude mellem kl. 12 og 15 og ikke har mulighed for at være i skyggen, så er en solhat med bred skygge den bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. Solkampagnen anbefaler ikke kasketter, da de ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.
Solcreme: Brug rigeligt med solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvor solen er stærkere.

Læs mere om de 3 solråd her: www.cancer.dk/solkampagnen

Seks skarpe solcremeråd fra Svanemærket og Kræftens Bekæmpelse:

De bedste råd for at beskytte huden mod solens stråler er at søge skygge, når solen er stærkest, og bruge løst tøj samt en god solhat. Derudover skal du selvfølgelig huske solcremen og her er en række ting, du bør være opmærksom på:

Brug solcreme med mindst faktor 15 i Danmark. Sydpå skal du bruge faktor 30.
Smør med rigelige mængder, en god tommelfingerregel er én håndfuld solcreme til én krop.
Påfør solcreme, mindst 20 minutter før du går ud i solen gerne to gange med ca. 20 minutters mellemrum.
Smør dig ind flere gange om dagen ingen solcreme holder en hel dag, hvor du måske både har svedt og svømmet.
Vælg svanemærket solcreme det er både bedre for din sundhed og for miljøet.
Brug solcreme, når uv-indekset er over tre. Det sker allerede om foråret, hvor solens stråler ofte er skarpe.

Læs mere på: www.svanemaerket.dk/sol