Nordjyderne sløser med medicinopbevaringen

30. juni 2014
Nordjyderne sløser med medicinopbevaringen

.
Hos hver fjerde nordjyde kan børn få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen

96 pct. af indbyggerne i Region Nordjylland har medicin i hjemmet. Let tilgængelig medicin kan i uheldige situationer føre til forgiftninger hos fx børn, men alligevel tænker langt fra alle over, hvordan de opbevarer deres medicin. Således fortæller mere end hver fjerde nordjyde i en ny undersøgelse, at børn, der færdes i deres hjem, kan få fat i medicin uden hjælp fra en voksen. Det er problematisk, mener eksperter, for hvert år indlægges tusindvis af børn og unge med forgiftninger som følge af indtag af medicin. Fx var svag smertestillende medicin i 2013 skyld i 1.400 indlæggelser af børn og unge landet over.

Et stort antal danskere, herunder mange børn og unge, bliver hvert år indlagt pga. medicinforgiftninger med bl.a. smertestillende piller og vitaminpiller. En stor del af disse forgiftninger kunne have været undgået, hvis tilgængeligheden af medicin i bl.a. de nordjyske hjem var mindre. Men mange tænker ikke over, at de smertestillende piller i fx køkkenskabet kan udgøre en risiko.
Således viser en undersøgelse, foretaget for Panodil® af Kompas Kommunikation, at børn kan få fat i hjemmets medicin uden hjælp fra en voksen hos mere end hver fjerde fra Region Nordjylland.

Giftlinjen: Forkert opbevaring fører til forgiftninger
Professor Kim Dalhoff, som arbejder med forgiftninger på Bispebjerg Hospital, hvor han er overlæge og medansvarlig for lægemiddelforgiftninger i Giftlinjen, peger på, at tilgængeligheden af medicin i hjemmet og risikoen for forgiftninger hænger sammen:

I Giftlinjen hører vi om næsten alle slags forgiftninger. Både små børn som har fået fat på de søde vitaminpiller, de unge som har tømt familiens lager af smertestillende medicin pga. kærestesorg og de ældre, som ved en fejl har taget den forkerte medicin, fordi den fx stod sammen med fødevarerne. Fælles for dem alle er, at opbevaringen ikke har været sikker nok, siger Kim Dalhoff.

Lise Yder fra Åbybro Apotek giver følgende råd
At indbyggerne i Region Nordjylland ikke tænker over sikker medicinopbevaring, oplever man blandt andet hos Åbybro Apotek. Lise Yder, farmaceut på apoteket fortæller:

Medicinopbevaring er sjældent noget vores kunder selv spørger ind til, men vi forsøger så vidt muligt at give vores kunder grundig rådgivning ikke bare om korrekt indtag, men også om god og sikker opbevaring af medicin. Især for børnefamilier er det vigtigt at opbevare al slags medicin, også vitaminpiller og lignende, utilgængeligt og eventuelt aflåst. Derudover bør man forsøge at mindske mængden af medicin i hjemmet ved kun at købe efter behov, og så er det en god idé at opbevare medicinen separat fra fx fødevarer, slik osv., så man ikke kommer til at tage medicinen ved en fejl.

Hun understreger endvidere, at disse råd i princippet gælder for alle, da også gæster i hjemmet kan risikere forgiftninger.

Susanne er blevet mere opmærksom på sikker medicinopbevaring
Susanne Özdemir fra Støvring er mor til 3 børn på henholdsvis 5, 13 og 16 år. Smertestillende medicin som fx hovedpinepiller har længe været gemt af vejen, men indtil for nyligt stod vitaminpillerne frit tilgængeligt i køkkenet. Efter at have deltaget i Panodils undersøgelse om medicinopbevaring, er Susanne blevet opmærksom på, at også vitaminpiller udgør en risiko for forgiftning hos især børn, og vitaminpillerne er nu gemt af vejen:

Jeg har altid gemt vores medicin væk, så børnene ikke kunne få fat i det, men jeg har aldrig før tænkt over, at børnene kan blive forgiftet af vitaminpillerne. I dag tænker jeg, at det ikke var særligt smart tænkt af mig, at lade vitaminpillerne stå fremme, men jeg har aldrig før tænkt på vitaminpiller som medicin. Nu er de også gemt godt væk i et skab, så min lille pige ikke kan få fat i dem.

Kampagne om sikker opbevaring af medicin
I forlængelse af de pakningsrestriktioner, der pr. 30. september sidste år satte en stopper for salg af store pakninger med smertestillende medicin i håndkøb, sætter Panodil® lige nu fokus på sikker opbevaring af medicin. På panodil.dk kan du teste, hvor medicinsikkert dit hjem er, læse eksperternes holdninger til emnet og få en masse gode råd om sikker opbevaring af medicin både i hjemmet og på farten fra Falck, Giftlinjen og uddannet apotekspersonale.

Vi håber på, at denne kampagne kan være med til at skabe opmærksomhed omkring god og sikker opbevaring af medicin i de danske hjem. Undersøgelser viser jo, at tilgængeligheden af medicin hænger sammen med antallet af forgiftninger, og her har vi alle sammen et ansvar, siger Henriette Kristensen, Brand Manager for Panodil, GSK Consumer Healthcare.