Nordjyske Museer: Besættelseshistorien hitter i Hobro

5. maj 2024
Nordjyske Museer: Besættelseshistorien hitter i Hobro

Når Himmerlands Teater til maj slår dørene op for forestillingen KÆMP FOR ALT HVAD DU HAR KÆRT, kan publikum samtidig opleve de historiske steder og fortællinger, der er inspiration for forestillingen. Det sker, når Nordjyske Museer afholder en række byvandringer med Hobro under besættelsen som tema hvor publikum blandt andet kommer ned i et gammelt beskyttelsesrum.

I 2019 havde Himmerlands Teater og Nordjyske Museer stor succes, da de sammen præsenterede historien om Ane Cathrine og den voldsomme bybrand, der lagde store dele af Hobro i aske i 1813. Det skete med teaterforestilling og byvandringer og nu gentager de succesen. I maj og begyndelsen af juni fortæller de sammen historien om Hobro under besættelsen.

Forestillingen er skrevet specielt til Himmerlands Teater og er inspireret af virkelige hændelser, men selvfølgelig med den kunstneriske frihed, der altid er nødvendig, når en historie fortælles på en teaterscene. Derfor har vi haft stor glæde af at Nordjyske Museer har været med til at bringe historien frem om en betændt tid i Hobro, fortællinger som vi ellers ikke havde fået kendskab til og disse har været af stor betydning for udarbejdet med manuskriptet. siger teaterleder Susanne Sangill, der også er instruktør på forestillingen.

Tyske bombeattentater i 1944
På Himmerlands Teater er syv professionelle skuespillere sammen med 28 amatører allerede i gang med prøverne på forestillingen KÆMP FOR ALT HVAD DU HAR KÆRT, der bygger på virkelige begivenheder. Den omhandler 14 dage i 1944, der var præget af to voldsomme tyske bombeattentater mod lokale tog i nærheden af Hobro, den skjulte kamp mod besættelsesmagten og Gestapos jagt på dem, der kæmpede imod.

I forestillingen møder vi både den meget foretagsomme modstandsbevægelse og lokalbefolkningen i Hobro, men også de tyske soldater, der under besættelsen var en stor del af byens daglige liv. Teaterstykket tager publikum med ind i brændpunktet mellem det tyske statspoliti Gestaops kontor i Adelgade og den jyske fordelingscentral for våbennedkastninger 250 meter længer henne ad gaden, og gør dermed lokalhistorien levende igen.

Træd ind i et beskyttelsesrum fra dengang
Teaterets forestilling kredser blandt andet om spørgsmålet: Hvordan ved man, hvem der er ven, og hvem der er fjende i krigens dage? Og netop det kommer Nordjyske Museers byvandring også ind på.

Byvandringen begynder på hjørnet af Adelgade og Jernbanegade, hvor modstandsmanden Holger Clausen blev taget af Gestapo. På byvandringen fortælles historien om den lokale helt og modstandsmand og om Kaj Nebeling, som var manden, der stak Holger Clausen til tyskerne. De to mænds historie viser, at der var både venner og fjender i Hobros gader under krigen.

Turen går videre til Adelgade 23, hvor jysk fordelingscentral for nedkastninger fra England skjulte sig i nogle hektiske dage i december 1944. Herefter stopper man blandt andet ved tidligere Grand Hotel ved Hobro Kirke, som Gestapo beslaglagde til kontor under besættelsen, og som modstandsbevægelsen forgæves forsøgte at sprænge i luften.

Foruden at bringe publikum forbi steder, som også optræder i Himmerlands Teaters forestilling, så oplever deltagerne på byvandringen også et beskyttelsesrum fra krigens tid, hvor byens borgere søgte dækning, når bombefly fløj over byen.

Skræddersyet til forestilling
Vi har skræddersyet byvandringerne, så de spiller sammen med forestillingen og giver publikum en ekstra dimension og viden om de virkelige hændelser, som er lige så spændende som teatrets forestilling, siger museumsinspektør Lykke Olsen, der dog understreger, at der er tale om to selvstændige oplevelser:

Man kan sagtens nøjes med enten en teaterforestilling eller en byvandring, alt efter hvad man har lyst til.

KÆMP FOR ALT HVAD DU HAR KÆRT spiller i perioden 21. maj til 2. juni. Nordjyske Museer tilbyder de guidede byvandringer i Hobros gader på udvalgte spilledage umiddelbart før tæppet går på scenen i Det Røde Pakhus på havnen, så man kan nå begge dele samme aften. Se mere på www.himmerlandsteater.dk og nordjyslkemuseer.dk, hvor der kan købes billetter til både forestilling og byvandring.

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}