Alarm 112
Ny babyambulance styrker behandlingen af de mindste patienter i Nordjylland
En ny og topmoderne babyambulance er snart klar til at trille ud på vejene i Nordjylland. Med opdateret udstyr og større kapacitet bliver det nu endnu mere sikkert og komfortabelt at transportere spædbørn mellem hospitalerne i regionen – herunder også for familier i Mariagerfjord Kommune.
Kørende intensivafdeling til de mindste
Den nye babyambulance er langt fra en almindelig ambulance. Den er designet specifikt til at fungere som en mobil intensivafdeling for nyfødte – en nødvendighed, når de skrøbeligste patienter skal flyttes mellem sygehuse.
“Det særlige ved en babyambulance er, at den skal kunne fungere som en kørende intensiv neonatalseng. Vi kører med spædbørn mellem 500 gram og 5 kilo, og personalet skal kunne behandle børnene undervejs på samme måde som på afdelingen bl.a. i forhold til respirator, medicingivning og monitorering,” forklarer Pia Sønderby Christensen, ledende overlæge på børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital.
Mere end bare et køretøj
Udviklingen af babyambulancen har krævet stor præcision og nøje overvejelser for at sikre, at både udstyr og sikkerhed lever op til høje standarder.
“Alt i ambulancen skal være godkendt til transport. Mange ved godt, at der er større krav til en autostol end en almindelig stol. Det er sådan set det samme her, så derfor er det en omfattende opgave at sikre en god babyambulance,” siger Pia Sønderby Christensen.
Med den nye løsning følger også en ny transportkuvøse og en fleksibel båreløsning, der gør det muligt at bruge kuvøsen i almindelige ambulancer, hvis behovet opstår.
“Den nye ambulance er fuldt opdateret og passer til alle kliniske og lovmæssige krav. Den båreløsning, vi har valgt til de nye kuvøser, er identisk med den båreløsning, vi har i vores øvrige ambulancer – derfor vil vi kunne sætte en kuvøse ind i de almindelige ambulancer, hvis det f.eks. er nødvendigt at transportere to kuvøser samtidigt. Det er med til at give os stor driftssikkerhed,” fortæller Jacob Kirkelund Christensen, områdeleder i Den Præhospitale Virksomhed.
Bedre forhold for familien
Udover den medicinske opgradering har der også været fokus på at forbedre de pårørendes oplevelse under transporten.
“En anden fordel ved den nye ambulance er, at der er plads til to pårørende, og ikke kun den nybagte mor, som i den gamle babyambulance. Det er vigtigt for både mor og pårørende at have hinanden og at være sammen med babyen,” understreger Pia Sønderby Christensen.
Et vigtigt tilbud til hele regionen
Babyambulancen bruges omkring 70-80 gange om året – ofte mellem Aalborg Universitetshospital og regionshospitalerne, men også ved behov i andre regioner. Transporterne foretages af specialuddannet personale fra Den Præhospitale Virksomhed og Neonatalafdelingen eller børneanæstesien.
Efter 12 års tro tjeneste bliver den gamle babyambulance nu udskiftet. Den nye forventes at være klar til brug i løbet af april og vil også komme borgere i Mariagerfjord Kommune til gavn, hvis behovet opstår.
Foto: Region Nordjylland