Ny opgørelse afslører alarmerende antal danskere med hjerte-kar-sygdomme

7. juni 2024
Ny opgørelse afslører alarmerende antal danskere med hjerte-kar-sygdomme
Anne Kaltoft, adm. direktør, Hjerteforeningen Foto: Jacob Kjerumgaard/Hjerteforeningen

En ny opgørelse fra Hjerteforeningen viser, at hele 670.000 danskere over 18 år lever med en hjerte-kar-sygdom. Dette svarer til cirka hver syvende voksne dansker og understreger alvoren af hjertesygdomme i Danmark.

Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen, udtaler: “Den nye opgørelse understreger blot i endnu højere grad, at hjertesygdom er en folkesygdom, der kræver politisk og sundhedsmæssig opmærksomhed. Hjertesygdom rammer både unge og ældre, og det er derfor afgørende, at vi får sikret nogle ordentlige rammer, så de mange hjertesyge danskere kan leve et godt liv med deres sygdom.”

Flere inkluderet i den nye opgørelse

Det nye tal repræsenterer en markant stigning fra tidligere estimater, som anslog, at omkring 524.000 danskere led af hjerte-kar-sygdom. Denne stigning skyldes flere faktorer:

  1. Nye tilfælde: Der registreres årligt 65.700 nye tilfælde af hjerte-kar-sygdomme.
  2. Ændret opgørelsesmetode: Tidligere blev kun danskere over 35 år medtaget, men det nye estimat inkluderer alle over 18 år.
  3. Inklusion af nye sygdomsgrupper: Fx stroke er nu medregnet i opgørelsen.

Ændringerne i beregningsmetoden er foretaget for at følge Sundhedsdatastyrelsens retningslinjer så tæt som muligt.

Kalder på handling

Selvom ændringerne i opgørelsesmetoden bidrager til stigningen, er hjertesygdomme fortsat en væsentlig udfordring i det danske sundhedsvæsen. Anne Kaltoft beskriver den nye opgørelse som bekymrende og opfordrer til handling:

“Vi skal blive langt bedre til at hjælpe danskerne med at undgå at blive syge. Det handler om at sætte ind med forebyggelse af hjertesygdom tidligere, end vi gør i dag, og så skal vi blive bedre til den tidlige opsporing af danskere i risiko for hjerte-kar-sygdom. Og hvis man så bliver syg, skal det være muligt at få den rette hjælp, så man kan leve et godt liv med sin kroniske sygdom,” siger Kaltoft.