Erhverv

Ny overenskomst styrker familieliv og arbejdsmiljø i industrien

En ny overenskomst for de ca. 230.000 ansatte i industrien er netop blevet indgået mellem CO-industri og Dansk Industri (DI).

Ny overenskomst styrker familieliv og arbejdsmiljø i industrien
Foto: Stine Rasmussen
Af Dinny Eriksen 10. februar 2025

Aftalen, der løber over tre år, har fokus på bedre lønvilkår, mere fleksibilitet for medarbejderne og styrkelse af arbejdsmiljøet. En af de mest markante forbedringer er de nye rettigheder, der skal gøre det lettere at balancere arbejde og familieliv.

Flere penge til medarbejderne

Selvom lønnen i industrien fortsat forhandles lokalt, så sikrer den nye overenskomst, at medarbejderne får en økonomisk opgradering. Fritvalgskontoen forhøjes med to procentpoint til i alt 11 procent over aftaleperioden, og arbejdsgiverbetalt pension stiger fra 10 til 11 procent allerede fra maj 2025. Derudover får elever, lærlinge og praktikanter markante lønstigninger.

Mindstelønnen får også et løft og vil i løbet af overenskomstperioden stige fra 136,15 kr. til 146,90 kr. pr. time. Overarbejdstillæggene forhøjes med tre procent årligt, og andre tillæg følger med en årlig stigning på 3,5 procent.

Plastikforurening på Grønlands havbund: Første historiske bevis via kerneboringer

Læs også: Plastikforurening på Grønlands havbund: Første historiske bevis via kerneboringer

Familievenlige tiltag styrkes

Aftalen giver flere muligheder for at tage fri i situationer, der vedrører familien. Forældre får nu ret til at holde fri med syge børn i op til tre dage, og bedsteforældre kan tage to årlige omsorgsdage med deres børnebørn. Medarbejdere kan desuden tage fri for at ledsage nære familiemedlemmer til sundhedsundersøgelser eller myndighedssamtaler.

“Det er et historisk fremskridt for det danske arbejdsmarked. Nu får vi lettere ved at få familielivet til at hænge sammen med arbejdet,” siger Mads Andersen, næstformand i CO-industri og formand for 3F Industrigruppen.

Aftalen sikrer desuden, at funktionærer får ret til en årlig lønsamtale, og at timelønnede får ret til 17 ugers løn under sygdom, en forbedring fra de tidligere 14 uger. Nye regler for forældreorlov sikrer, at familier med alternative strukturer kan fordele barselsorloven på en mere fleksibel måde, og soloforældre kan overdrage orlovsuger med fuld løn til nærtstående.

Styrkelse af arbejdsmiljø og uddannelse

Et andet vigtigt punkt i den nye aftale er forbedringer inden for arbejdsmiljø og uddannelse. Arbejdsmiljørepræsentanter vil fremover modtage et vederlag på 9.000 kr. årligt for deres arbejde. Dette skal anerkende deres indsats og sikre bedre arbejdsforhold for alle ansatte.

Uddannelsesmulighederne forbedres også. Medarbejdere, der bliver opsagt, kan nu tage efteruddannelse op til to uger efter fratrædelsen. Derudover udvides ordningen med uddannelsesrepræsentanter, så virksomheder kan have en repræsentant for timelønnede og en for funktionærer.

En vigtig ramme for resten af arbejdsmarkedet

Industrioverenskomsten fungerer traditionelt som gennembrudsforliget for det private arbejdsmarked. Det betyder, at denne aftale danner grundlag for de kommende forhandlinger på andre områder.

“I en tid med stor usikkerhed er det vigtigt, at arbejdsmarkedets parter står sammen og sikrer stabilitet. Vi har lavet en god aftale, som både styrker lønmodtagernes økonomi og sikrer bedre balance mellem arbejde og familieliv,” siger Claus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal.

Med de mange forbedringer, især inden for familieliv og arbejdsmiljø, tegner den nye aftale et billede af en arbejdsmodel, der tilgodeser både industriens konkurrenceevne og medarbejdernes trivsel.

Kilde: Ritzau

Ny lov: Virksomheder skal kunne dokumentere “grønne” påstande

Læs også: Ny lov: Virksomheder skal kunne dokumentere “grønne” påstande

58 procent færre dødsfald siden 1990 – dansk luftforurening er i bedring

Læs også: 58 procent færre dødsfald siden 1990 – dansk luftforurening er i bedring