Job

Ny plan for flere læger i land- og yderområder: Dette er strategien

Regionernes forslag om at styrke lægedækningen uden for de store byer modtager ros fra Landdistrikternes Fællesråd. Forslagene inkluderer blandt andet flere læger i yderområderne og stærkere faglige miljøer, som kan bidrage til både bedre sundhed og tilknytning til lokalsamfundene.

Ny plan for flere læger i land- og yderområder: Dette er strategien
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard (Foto: Landdistrikternes Fællesråd)
Af Rikke Lund 11. april 2025

Regionernes initiativer til at forbedre lægedækningen

I et forsøg på at forbedre lægedækningen i hele landet har Danske Regioner præsenteret 25 forslag, som er blevet positivt modtaget af Landdistrikternes Fællesråd. Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, fremhæver, at forslagenes fokus på de områder, der har størst lægemangel, er et vigtigt skridt mod at mindske sundhedsforskellene mellem by og land. Omkring 10% af danskerne bor i områder med utilstrækkelig lægedækning, og Damsgaard understreger, at dette fører til en markant ulighed i sundhed.

Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Læs også: Akademikerboomet i det offentlige: Antallet af kolde hænder stiger markant trods løfter om afbureaukratisering

Forslagene om flere læger og decentrale uddannelser

En af de centrale forslag fra regionerne er at uddanne flere læger i de områder, hvor behovet er størst, som for eksempel Esbjerg, Køge og Aalborg. Denne tilgang vil sikre en bedre geografisk fordeling af læger og mindske koncentrationen af læger i de største byer som København, Aarhus og Odense. Ifølge Steffen Damsgaard er dette en vigtig strategi, da flere nyuddannede læger i Nordjylland har valgt at blive i området efter endt uddannelse. Det er netop denne form for tilknytning, der er nødvendig for at sikre tilstedeværelse af læger i land- og yderområderne.

Stærke faglige miljøer og udvikling af sundhedshuse

Et andet vigtigt element i forslagene er oprettelsen af stærkere faglige miljøer i områderne uden for de største universitetsbyer. Damsgaard understreger vigtigheden af at skabe fleksible rammer for faglig udvikling og forskning i almen praksis. Dette vil både gøre det mere attraktivt for læger at arbejde i landdistrikterne og forbedre sundhedsudbuddet for borgerne. Derudover foreslås det at flytte flere funktioner fra akuthospitalerne til sundhedshuse i de decentrale områder, hvilket vil styrke det faglige miljø og samtidig give borgerne lettere adgang til behandling.

Håb om politisk opbakning

Landdistrikternes Fællesråd håber på bred politisk støtte til regionernes forslag, som de mener vil gøre en stor forskel for både lægedækning og livskvalitet i land- og yderområderne. Forslagene sigter mod at skabe en mere retfærdig sundhedsdækning på tværs af landet og bidrage til en langsigtet løsning på lægemanglen i de områder, der er hårdest ramt.

Trusler fra alle sider: Hvordan Danmark kan beskytte sit sundhedsvæsen mod kriser

Læs også: Trusler fra alle sider: Hvordan Danmark kan beskytte sit sundhedsvæsen mod kriser

Opdag hvorfor 23 % af seniorer overvejer tidlig pension efter organisationsændringer

Læs også: Opdag hvorfor 23 % af seniorer overvejer tidlig pension efter organisationsændringer