Nyheder
Ny udstilling om Lundbytræffet 1864
.I tirsdags kunne man indvie: Lundby klar med ny, levende formidling om træfningen i 1864 Indvielsen holdes præcist 1 måned før 150 året for træfningen. Et jubilæum, som Lundbyfonden – traditionen tro – markerer på dagen for træfningen. Nye infotavler og levende formidlingDer er i det seneste års tid arbejdet på at forbedre formidlingen i […]
.
I tirsdags kunne man indvie:
Lundby klar med ny, levende formidling om træfningen i 1864
Indvielsen holdes præcist 1 måned før 150 året for træfningen. Et jubilæum, som Lundbyfonden – traditionen tro – markerer på dagen for træfningen.
Nye infotavler og levende formidling
Der er i det seneste års tid arbejdet på at forbedre formidlingen i Lundby op til 150 året for træfningen i Lundby den 3. juli. Træfningen var den sidste i krigen i 1864 og var en katastrofe for de danske styrker, der led store tab.
Landsbyen Lundby har siden markeret træfningen med en mindesten og et lille museum i bymidten. Men uden for museets åbningstid har der kun været en lille infotavle om træfningen. Derfor har Lundbyfonden, Nordjyllands Historiske Museum og Aalborg Kommune arbejdet på at forbedre formidlingen om træfningen i området.
Der er blandt andet sat infotavler, op, hvor man via telefoner kan høre 5 fiktive personer fortælle deres version af træfningen. Det er fx en dansk soldat, der gennemfører angrebet på prøjserne, og en lokal bondekone, der fortæller om minutterne efter træfningen. Personerne er fiktive, men deres udtalelser bygger på forskellige udsagn, der kom efter træfningen, så de giver et korrekt billede af træfningen.
Derudover har Aalborg Kommune købt selve slagmarken og den jord, som museet ligger på, som herefter lånes ud til Lundbyfonden, der får ansvar for at passe området. Der er fældet nogle træer, så slagmarken mere ligner den oprindelige fra 1864, og endeligt er man ved at genopbygge det stendige, som prøjserne lå bag, da danske soldater angreb byen.
Rådmand Mads Duedahl sætter stor pris på det imponerende arbejde, som Lundbyfonden har udført i mange år for at markere 3. juli og siger:
Det er vigtigt at huske fortiden for at kunne forstå nutiden og 1864 var et skelsættende år i Danmarks historie – så jeg håber, at der med de nye tiltag vil komme endnu mere fokus på træfningen i Lundby.
Fakta om træfningen i 1864
Den 3. juli 1864 tidligt om morgenen angreb de danske soldater i et frontalt bajo-netangreb prøjsiske styrker i Lundby. Det blev en katastrofe for danskerne, der mistede ca. 100 mand hvoraf 32 faldt direkte i slaget, mens resten var sårede og tilfangetagne. Prøjserne fik tre sårede. Grunden til det høje tabstal var blandt andet, at prøjserne havde fået bagladergeværer, og derfor kunne give tre salver mod danskerne.
For yderligere oplysninger:
Peter Pindstrup, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg Kommune 9931 1946.
Thea Højvang, Nordjyllands Historiske Museum 2519 7406.
Leo Christensen, Lundby Fonden