Forbruger
Ny undersøgelse: 59 procent af sportshunde lider af skader
En ny undersøgelse afslører, at over 59 procent af aktive hunde, som deltager i sportsaktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Undersøgelsen, som er udført for Agria og SKK Forskningsfond, giver indsigt i de mest almindelige skader, de risikofaktorer, der er forbundet med dem, og hvilke hunderacer der er mest sårbare.
Hunde i sport er ofte udsatte for skader
I den omfattende undersøgelse, som blev ledet af Ann Essner, forsker og specialfysioterapeut i veterinærmedicin, blev det konstateret, at 59 procent af de aktive hunde i Sverige på et tidspunkt har lidt af en skade. Af disse skader blev 38 procent diagnosticeret af dyrlæger, hvilket tyder på, at mange skader blev håndteret af hundeejerne selv eller i samarbejde med andre fagfolk.
De mest almindelige skader på sportshunde
Ann Essner siger: “Skader på muskler, led og hud er de mest almindelige skader. Poterne, herunder trædepuderne, kløer og tæer, er de mest almindelige skadesområder.”
Desuden blev der observeret et højere antal skader i ryg, knæled, skulderled og hoved, samt muskelskader af uspecificeret art.
Risikoen for skader afhænger af flere faktorer
Undersøgelsen har også identificeret flere faktorer, der kan øge risikoen for skader hos hundene. Alderen spiller en vigtig rolle, da ældre hunde har en højere sandsynlighed for at pådrage sig skader. Derudover er racer som malinois og border collie særligt sårbare, sandsynligvis fordi de ofte deltager i de mest krævende hundesportsgrene, som stiller store fysiske krav til hunden.
Aktivitetsniveau og træningens betydning
I gennemsnit deltog 70 procent af de undersøgte hunde i mindst en times daglig motion med lav intensitet. Desuden deltog flertallet af hundene i en times højintensiv træning om ugen udover sportstræningen. Den samlede fysiske aktivitet var gennemsnitligt 16,5 timer om ugen. Mange hunde deltager også i aktiviteter som træk- og næsearbejde, som øger risikoen for skader.
Skader opstår ikke kun under træning og konkurrence
Skader på hundene opstår ikke kun under træning eller konkurrence, men også under leg og fritidsaktiviteter, for eksempel i skovområder. Dette understreger nødvendigheden af at være opmærksom på skaderisikoen i alle typer af fysiske aktiviteter for hunde.
Tilpasning af regler og udstyr kan mindske skaderisikoen
En vigtig opdagelse fra undersøgelsen er ønsket om, at konkurrenceelementer og udstyr tilpasses hundens kropsvægt, størrelse og fysiske kapacitet. For eksempel blev det foreslået, at vægten på apportbukke bør justeres efter hundens størrelse, hvilket allerede er blevet implementeret i den svenske brugshundeklub.
Undersøgelsen blev gennemført digitalt i 2024 med deltagelse af 1.600 hunde af forskellige racer.
En undersøgelse finansieret af Agria og SKK Forskningsfond giver vigtig viden om hundes fysiske aktiviteter, de mest udbredte skader og deres risikofaktorer. Her ses en hund overvinde en forhindring i agility, en populær hundesportsgren (foto: Agria.dk)
Hvad kan du gøre for at beskytte din sportshund?
Hundeejere bør være opmærksomme på de skader, som kan opstå under hundesportsaktiviteter. Det er vigtigt at tilpasse træningen til hundens fysiske formåen, sikre tilstrækkelig restitution og vælge det rette udstyr. Det kan også være nyttigt at konsultere en dyrlæge eller fysioterapeut for at få individuel rådgivning om forebyggelse af skader.