Ny undersøgelse afslører: Alkohol fylder for meget til firmafester

10. juni 2024
Ny undersøgelse afslører: Alkohol fylder for meget til firmafester
Alkoholkulturen på arbejdspladser har konsekvenser, viser ny meningsmåling. Foto: Adobe Stock.

Alkohol fylder for meget til fester og andre sociale arrangementer på arbejdspladser. Så meget, at flere helt undlader at deltage eller går tidligt hjem, viser en ny meningsmåling foretaget af Voxmeter for Blå Kors Danmark.

Inden sommerferien står for døren, er der i mange virksomheder tradition for en årlig sommerfest med festlige aktiviteter, god mad, vin og fadøl på hanen. Men ifølge undersøgelsen fra Voxmeter mener 40 procent af danskerne, at alkohol fylder for meget til fester og andre sociale arrangementer på deres arbejdsplads. Knap 25 procent af de adspurgte har valgt at gå tidligt hjem fra sociale arrangementer, mens 16 procent helt har undladt at deltage.

Morten Skov Mogensen, generalsekretær i Blå Kors Danmark, udtrykker bekymring over resultaterne: “Det er trist, at så mange ser sig nødsaget til ikke at være en del af det sociale fællesskab på arbejdspladsen, fordi alkohol fylder for meget. Det kollegiale er en stor del af vores arbejdsliv, og jeg håber, at flere virksomheder vil tage undersøgelsen til efterretning, så ingen føler sig uden for til sociale sammenkomster.”

Hos Lederne, Danmarks største faglige organisation for ledere, ser man en tendens til, at alkohol fylder mindre ved sociale arrangementer på arbejdspladsen. I december svarede hver fjerde leder i en spørgeundersøgelse, at deres arbejdsplads havde droppet den hårde spiritus til julefrokosten. “Der skal være plads til alle, når man holder fest på arbejdet. Alle skal føle sig trygge og godt tilpas, uanset om man drikker alkohol eller ej. Hvis man laver en fest, som reelt kun er for en del af medarbejderne, misser man en væsentlig del af pointen ved at samles. Så det handler om at finde en god balance, hvor alle føler sig velkommen,” siger Lars Andersen, arbejdsmiljøpolitisk chefkonsulent i Lederne.

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark. Dataindsamlingen fandt sted i maj 2024 blandt personer over 18 år, og 1.071 respondenter har besvaret spørgeskemaet. Alkoholkultur på arbejdspladser er også til debat til Folkemødet på Bornholm, hvor Blå Kors Danmark inviterer Lars Andersen fra Lederne og Nick Hækkerup fra Bryggeriforeningen til en snak om, hvilket ansvar virksomhederne har for at ændre alkoholkulturen. Debatten finder sted fredag den 14. juni kl. 11.00-11.45 i telt J40 på Kæmpestranden i Allinge.

/ritzau/