Nyheder

Ny undersøgelse afslører paradoks: Hjemmearbejdende oplever mere stress

En stor del af de danskere, der regelmæssigt arbejder hjemmefra, udtrykker tilfredshed med hybridarbejdet og oplever en forbedring i deres helbred som følge heraf. Dog viser det sig også, at denne gruppe ofte står over for højere stressniveauer sammenlignet med andre.

Ny undersøgelse afslører paradoks: Hjemmearbejdende oplever mere stress
55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, mener at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred. Imidlertid er andelen af stressramte højere blandt de hjemmearbejdende. Også blandt danskere, som lider af langvarig stress, er der en overvægt af folk med delvist hjemmearbejde. (Foto: iStock)
5. juni 2024
Af Benedikte Jensen

Ifølge en ny helbredsundersøgelse foretaget af Kantar/Gallup for If Forsikring, mener 55 procent af dem, der jævnligt arbejder hjemmefra, at hybridarbejdet har en positiv effekt på deres helbred. Kun 10 procent mener, at det har en negativ effekt.

Trods de positive helbredseffekter, viser undersøgelsen også, at andelen af stressramte er højere blandt dem, der arbejder delvist hjemmefra. Hele 30 procent af disse oplever regelmæssigt negativt stress, sammenlignet med 17 procent blandt dem uden hjemmearbejde. Desuden er der en overvægt af langvarig stress blandt folk med delvist hjemmearbejde.

“Et paradoks”

Erhvervspsykolog Mads Schramm betegner situationen som et paradoks:

– “Der er tale om et paradoks, hvor der dels er en udbredt og korrekt opfattelse af, at hjemmearbejde giver fleksibilitet og frihed, som vi sætter stor pris på, og som også er stressforebyggende, men samtidig glemmer mange bivirkningerne. Vi bliver mere isolerede og får oplevelsen af at sidde alene med opgaverne,” siger Mads Schramm.

Han forklarer videre, at hjemmearbejde ofte fører til øget individualisering, hvilket kan mindske fællesskabsfølelsen og dermed evnen til at forebygge stress effektivt. Han foreslår, at arbejdspladser indfører faste dage, hvor alle mødes fysisk, og at der afsættes tid til social interaktion.

Stigende stressniveauer

Undersøgelsen er en del af en nordisk helbredsrapport fra If Forsikring, der for anden gang undersøger sundhed i Norden på flere parametre. Mere end 4.000 personer fra de fire nordiske lande er blevet spurgt om deres helbred, og hvordan deres helbred påvirker deres arbejde og omvendt.

Sidste års rapport viste bekymrende resultater vedrørende negativ stress, som otte ud af ti oplevede. Desværre viser 2024-undersøgelsen en forværring, hvor næsten ni ud af ti oplever negativ stress, og endnu flere lider af langvarig stress.

Rapporten viser også, at 83 procent af danskerne oplever stress, der negativt påvirker deres liv eller arbejdsevne. Af disse har 52 procent oplevet stress i mere end et halvt år, en stigning fra 33 procent i 2022. Krav på arbejdspladsen er den primære årsag til denne stress for næsten hver fjerde respondent.

Forventningsafstemning er nøglen

Muligheden for hjemmearbejde to til tre dage om ugen er blevet normen på mange arbejdspladser siden pandemien. Erhvervspsykologen understreger vigtigheden af at anerkende de positive aspekter ved denne udvikling, men også nødvendigheden af at være opmærksom på de negative bivirkninger og tage forholdsregler.

– “Nogle er gode til at håndtere frihed og fleksibilitet, mens andre rent mentalt kommer til konstant at være på arbejde. Derfor er det vigtigt at tale tydeligt om forventninger til tilgængelighed. Som minimum skal man have en aftale med chefen om, hvordan og hvornår man er på. Det kan konkret være en aftale om, i hvilket tidsrum man for eksempel tjekker mail, og hvornår man kan træffes på telefon,” siger Mads Schramm, men pointerer:

– “Samtidig skal man have fokus på at være en god indre arbejdsgiver for sig selv, og det er det sværeste. Når arbejdet er spændende, og det giver anerkendelse og mening, skaber det et naturligt drive, men her er det vigtigt at finde balancen, så man ikke hele tiden er på arbejde i tankerne. Balancen skal kunne findes.”

Undersøgelsen peger på, at en tydelig forventningsafstemning og balance mellem arbejde og fritid er nøglen til at håndtere de udfordringer, hybridarbejde kan medføre.

Ifs samlede nordiske helbredsrapport 2024 kan ses her: https://www.if.dk/globalassets/dk/files/falles/if_nordic_health_report_2024.pdf

Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar/Gallup baseret på CAWI interviews, i perioden 26. januar til 5. februar 2024.

Trusler og hadefulde kommentarer: Flere udsættes for digital chikane i forbindelse med deres arbejde

Læs også: Trusler og hadefulde kommentarer: Flere udsættes for digital chikane i forbindelse med deres arbejde