Forbruger

Ny undersøgelse: Øget belastning på politiet med psykisk sårbare borgere

Ny undersøgelse afslører en markant stigning i politiets opgaver med psykisk sårbare personer. Fra 2008 til 2022 er antallet af sådanne opgaver blevet firdoblet.

Ny undersøgelse: Øget belastning på politiet med psykisk sårbare borgere
(foto: Rigspolitiet)
Af Rikke Lund 18. marts 2025

Stigende opgaver med psykisk sårbare borgere

En ny omfattende undersøgelse fra ROCKWOOL Fonden i samarbejde med Rigspolitiet afslører, at politiet har øget sine ressourcer betragteligt til at håndtere psykisk sårbare borgere. I perioden fra 2008 til 2022 er antallet af opgaver, hvor politiet møder og behandler psykisk sårbare personer, steget markant – hele fire gange.

I 2008 blev der registreret knap 12.000 sådanne opgaver, men tallet nåede næsten 48.000 i 2022. Denne firdobling står i skarp kontrast til den generelle stigning på 24 procent i alle politiets opgaver i samme periode. Denne vækst i opgaverne med psykisk sårbare borgere afspejler en problematik, der stadig er stigende i samfundet.

Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Politiets rolle i håndteringen af psykisk sårbare borgere

Ifølge undersøgelsen er det ikke blot antallet af opgaver, der er steget, men også kompleksiteten i håndteringen af de psykisk sårbare borgere, som politiarbejdet involverer. Undersøgelsen fra ROCKWOOL Fonden er baseret på data fra politiets sagsstyringssystem POLSAS, og omfatter 3,2 millioner opgavebeskrivelser fra 2008 til 2022. Det er tydeligt, at psykisk sårbare borgere ofte er i en situation, hvor politiets indgriben kan være afgørende for deres sikkerhed.

“Det er bekymrende, at politiets ressourceforbrug på området er steget så markant. Vi har at gøre med sårbare mennesker, som ofte kan være i fare, og derfor prioriterer vi den slags opgaver højt,” siger Thorkild Fogde, rigspolitichef.

Thorkild Fogde uniformsskjorte
Thorkild Fogde (foto: Rigspolitiet)

En bekymrende udvikling for tilliden mellem politi og befolkning

Undersøgelsen viser, at politiet i højere grad er involveret i opgaver, hvor psykisk sårbare personer kan udvise adfærd som angst, depression eller maniske episoder. Der er et behov for øget samarbejde på tværs af myndighederne for at kunne tackle denne udvikling, uden at det går ud over tilliden mellem politiet og borgerne.

“Når sikkerhedsopgaver i stigende grad fortrænger de øvrige kriminalitetsopgaver, kommer tilliden mellem politi og befolkning under pres. Vi arbejder derfor sammen på tværs af myndighederne for at forsøge at vende udviklingen,” understreger Fogde.

Et presserende behov for samarbejde

Udviklingen med det øgede antal opgaver vedrørende psykisk sårbare borgere er en udfordring for politiet og samfundet. Det er nødvendigt at finde løsninger, der både tager hensyn til de psykisk sårbare individers behov og sikrer, at politiet fortsat kan opretholde tilliden og trygheden i samfundet.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber