Optimering af distribution i Aalborg reducerer CO2-udledning

10. juni 2024
Optimering af distribution i Aalborg reducerer CO2-udledning
Foto: Elis Danmark A/S

Dedikerede medarbejdere i Elis’ afdelinger i Aalborg og Kjellerup har fundet innovative måder at optimere deres distribution på. Ved at samarbejde tæt om samdistribution har de siden november 2023 formået at reducere antallet af kørsler til kunderne betydeligt. Denne strategi er blevet mulig på grund af det unikke produktionssetup i Elis’ 19 industrivaskerier i Danmark, hvor forskellige typer vaskerier håndterer specifikke produkter. For eksempel er et måttevaskeri meget anderledes end et beklædningsvaskeri.

Afdelingschefen for vaskeriet i Aalborg, Jørgen Vibæk Christensen, forklarer: ”Der bliver samlet forskellige produkttyper fra vaskerierne, og de pakkes i samme lastbil. Det betyder, at kunderne får alt på én gang, og dermed bliver de ikke forstyrret af flere chauffører fra os.”

Tilfredse kunder og lavere CO2-aftryk

Samdistributionen har ikke kun forbedret kundeoplevelsen – ingen reklamationer er blevet registreret siden implementeringen – men har også en positiv effekt på klimaet. Michael Steffen, afdelingschef i vaskeriet i Kjellerup, uddyber: ”Udover tilfredse kunder, så har samdistribution en gavnlig effekt på klimaet. Vi sparer meget på kørte kilometer og dermed bliver CO2-udledningen mindre. Med samdistributionen i det nordjyske sparer Elis 48.000 kørte km om året, hvilket svarer til en årlig CO2-reduktion på 23,9 tons. Samtidig har vi sparet en lastbil i Kjellerup ved samdistributionen.”

Udvidelse af samdistribution

Elis arbejder konstant på at forbedre deres distributionsmetoder og øge samdistributionen af forskellige produkttyper til den enkelte kunde. Denne optimering er allerede implementeret i Sydjylland, og virksomheden planlægger at udvide yderligere. Når logistiske udfordringer ved samkørsel løses, kan der opnås store fordele for både kunder, Elis og miljøet.

”Det har været et spændende projekt at arbejde med samdistribution og fantastisk at se, hvordan vores dedikerede medarbejdere har hjulpet med dette logistikarbejde og set muligheder for optimering af distributionen. Det er helt oplagt at udbrede dette projekt, der både er et plus for kunderne og er med til at sænke CO2-aftrykket med færre kørte kilometer,” slutter Michael og Jørgen samstemmigt.

Læs mere om Elis’ store fokus på distribution og miljørigtig kørsel i bæredygtighedsrapporten 2023.