Forbruger
Over 35 % af befolkningen lider af en hjernesygdom
Hjernesygdomme rammer en stor del af befolkningen: Mere end hver tredje dansker lever med sygdomme som depression, demens og søvnforstyrrelser, og tallet er stigende. Forskning viser, at disse sygdomme ikke kun har alvorlige konsekvenser for de enkelte individer, men også udgør en markant økonomisk byrde for samfundet, med stigende sundhedsudgifter og tab af arbejdskraft.
En skjult samfundsbyrde
Hjernesygdomme som depression, søvnforstyrrelser og demens er langt mere udbredte end mange tror, og de rammer millioner af danskere. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital afslører, at 35,2 % af befolkningen lever med en hjernesygdom. Dette tal er steget fra 33,2 % i 2015 og viser en bekymrende stigning i udbredelsen af disse sygdomme.
En stigning der er svær at ignorere
Forskere peger på flere faktorer, der kan forklare denne stigning. Ifølge Cecilia Hvitfeldt Fuglsang, ph.d. og læge på Aarhus Universitetshospital, kan den længere levetid være en af årsagerne. Med den ældre befolkning følger en længere periode med sygdomme, som mange nu lever længere med. Hun påpeger også, at ændringer i befolkningens sammensætning og øget opmærksomhed på psykiske lidelser kan have bidraget.
Foto: AU
Overdødelighed ved hjernesygdomme
Selvom behandlingsmulighederne er blevet bedre, viser studiet, at mennesker med hjernesygdomme har fem gange højere risiko for at dø inden for et år sammenlignet med dem uden hjernesygdomme. Den overdødelighed, man har set siden 2011, er uændret, hvilket er en skuffelse for forskerne bag studiet, som ellers havde håbet på forbedrede resultater.
En økonomisk byrde for samfundet
Sygdommene er ikke kun en personlig tragedie, men koster også samfundet dyrt. I 2021 udgjorde de indirekte omkostninger, som tab af arbejdskraft, hele 173 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 31% siden 2015. Cecilia Hvitfeldt Fuglsang forklarer, at det kan skyldes højere realløn, hvilket gør regningen for sygdomme større, når folk er væk fra arbejdsmarkedet.
Hvordan kan vi gøre en forskel?
Studiets resultater understreger behovet for øget opmærksomhed og forståelse af hjernesygdomme. Cecilia Hvitfeldt Fuglsang håber, at forskningen kan medvirke til at reducere både sygdomsbyrden og det stigma, der stadig er forbundet med disse sygdomme.
Fakta om hjernesygdomme
Hjernesygdomme omfatter både neurologiske og psykiatriske lidelser. Nogle af de mest udbredte er:
- Depression (rammer 13,5 % af danskerne)
- Søvnforstyrrelser (rammer 13,5 % af danskerne)
- Demens
- Stroke (blodprop eller blødning i hjernen)
- Neurodegenerative lidelser
Hvad er hjernesygdomme?
Hjernesygdomme omfatter et bredt spektrum af både fysiske og psykiske lidelser, der påvirker hjernens funktion. De mest kendte sygdomme som depression og demens kan have vidtrækkende konsekvenser for de ramte og samfundet som helhed. Ofte er behandlingerne fokuseret på at håndtere symptomerne, og der er et stort behov for forskning og opmærksomhed omkring sygdommenes årsager og konsekvenser.