Pas på rotter efter skybrud

24. maj 2014
Pas på rotter efter skybrud

.
Pressemeddelelse fra Dansk byggeri:

Når skybruddet er overstået, og du måske skal i gang med at rydde op efter oversvømmelse i kælderen eller garagen, skal du tjekke dig selv for rifter og sår. De skal nemlig dækkes til, så du undgår den rottebårne sygdom Weils

Jylland har netop fået årets første skybrud, og der er varsler om endnu mere regnvejr, som senere i dag også rammer hele Sjælland. Når regnvejret er slut og oprydningsarbejdet går i gang, så er god hygiejne og tildækning af kroppen vigtig for at undgå at blive smittet med den rottebårne sygdom Weils, også kaldet leptospirose.

– Specielt efter skybrud og oversvømmelse er det vigtigt, at man tænker over at dække sår og rifter til, hvis man bevæger sig ud i vandmasserne. Weils-bakterien kan trænge ind i kroppen ved selv den mindste rift, og ved alvorlige tilfælde rammes man hurtigt af multiorgansvigt, fortæller Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Generelt skal man være opmærksom, når man færdes i fersk overfladevand i områder, hvor er der risiko for, at vandet kan være blandet med urin fra dyr.

Ifølge Statens Serum Institut ligner symptomerne i første omgang dem vi kender fra influenza, nemlig feber, hovedpine og muskelsmerter, men i de værste tilfælde også lever- og nyresvigt. Får man mistanke om, at man kan være smittet, skal man straks søge læge.

– Dødeligheden ligger på 5-15 %, og der findes ingen vaccine imod sygdommen, så det er vigtigt, at man søger lægehjælp, hvis man har den mindste mistanke om, at man er smittet, siger Mette Møller Nielsen og fortsætter:

– Derfor skal man tage sine forholdsregler allerede første gang man bevæger sig ud for at se på skaderne efter en oversvømmelse.

Weils behandles med antibiotika, og der er ifølge Statens Serum Institut større chance for hurtig helbredelse, hvis man starter behandlingen inden for de første fire sygdomsdage.