Nyheder
Præcise adresser skal redde liv
.Pressemeddelelse: Nu bliver det nemmere at finde vej i ingenmandsland, og det kan redde liv. Danmark har gode adresser, men der er stadig hvide pletter på landkortet. For eksempel mangler der adresser i mange kolonihaver, i storcentre, i baggårde med småerhverv, på hospitaler og universiteter og i store industriområder. Det kan blive fatalt i en […]
.
Pressemeddelelse:
Nu bliver det nemmere at finde vej i ingenmandsland, og det kan redde liv.
Danmark har gode adresser, men der er stadig hvide pletter på landkortet. For eksempel mangler der adresser i mange kolonihaver, i storcentre, i baggårde med småerhverv, på hospitaler og universiteter og i store industriområder. Det kan blive fatalt i en situation, hvor det skal gå stærkt.
For ambulancer, brandbiler og politi kan få minutters forsinkelse afgøre liv og død, og derfor er det afgørende, at de kan finde frem til den rigtige adresse, når det brænder på. Opgaven med at skabe bedre adresser var derfor en af de første, jeg tog fat på, da jeg tiltrådte som minister. Jeg er glad for, at alle brikkerne nu er faldet på plads, så kommunerne kan gå i gang med at lave præcise adresser, der hvor de mangler, siger Carsten Hansen, minister for by, bolig og landdistrikter.
Store økonomiske gevinster ved bedre adresser
Men der er også mange andre fordele ved at have en adresse, og de vil give store økonomiske gevinster for både den enkelte dansker, der får ny adresse, og for samfundet som helhed.
Hvis du for eksempel vil forsikre dit hjem, din ejendom eller din virksomhed, så er du nødt til at have en adresse. I flere kolonihaveforeninger er det et forsikringsproblem, at der mangler officielle adresser for hvilket kolonihavehus er det så, der er forsikret?
Erhvervslivet vil også kunne mærke de nye adresser på bundlinjen, fordi det gør det lettere for kunderne at finde frem, og for virksomhederne at lave kørselsplanlægning.
“De nye adresser er en stor økonomisk gevinst både for den enkelte og for samfundet som helhed. Alene inden for det offentlige forventer vi at kunne spare over 100 mio. om året,” siger Carsten Hansen.
Borgerne får indflydelse på valget af de nye adresser
Kommunerne går nu i gang med at kontakte ejere, lejere, og administratorer i de områder, hvor der er for få adresser. Det skal sætte gang i en dialog om, hvilke adresser, der giver mest mening.
Det er vigtigt at kommunerne og dem, der bruger adresserne har en god dialog om de nye adresser. Det kan for eksempel være, at en kolonihaveforening allerede bruger nogle oplagte interne vejnavne for at finde rundt mellem kolonihaverne og gerne vil bruge dem som officielle vejnavne. Det vil kommunen selvfølgelig lytte til, før de beslutter, hvad den officielle adresse skal være, siger Carsten Hansen.
Arbejdet med at lave de nye adresser starter i maj 2014 og forventes afsluttet i løbet af 2015. Herefter vil der være en løbende opgave i kommunerne med at vedligeholde adresserne.
Adresser er en dynamisk størrelse, og de vil uvægerligt ændre sig i takt med at geografien ændrer sig – for eksempel når der bygges nyt eller rives ned og nye veje kommer til. Derfor har kommunerne også en vigtig opgave i at vedligeholde adresserne, siger Carsten Hansen.
Faktabokse:
Hvad skal du selv gøre
Kommunen kontakter dig, hvis du skal have en ny adresse. Du skal altså ikke selv gøre noget for at sikre, at din adresse bliver præcis, så den kan findes.
For, at du også selv kan få gavn af forbedringerne, så du lettere kan finde vej, skal du opdatere data i dit GPS-system efter producentens anvisninger. Nyere GPS-systemer og de fleste smartphones opdaterer dog automatisk selv data.
Hvem får adresser hvornår
Fra maj 2014: Kolonihaver, feriecentre og uformelle boligområder.
Fra august/september 2014: Erhvervsejendomme med flere virksomheder, butikscentre , ejendomme med flere offentlige eller private institutioner, større statslige og regionale institutioner (børnehaver, hospitaler, universiteter) samt havneområder (herunder husbåde).
Fra oktober/november 2014: Tekniske anlæg (vindmøller, transformatorstationer mv.),