Forbruger

Praktikpladser på kanten: Regionernes økonomiske udfordringer

Praktik spiller en central rolle i mange professionsuddannelser, især inden for sundhedsvæsenet, hvor det udgør op til 50% af uddannelsen. Selvom det er en vigtig opgave, er det stadig et område, regionerne selv skal finde midler til, hvilket gør det nødvendigt at prioritere investeringer i praktikpladser.

Praktikpladser på kanten: Regionernes økonomiske udfordringer
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 10. april 2025

Praktik i regionerne: En uerkendt uddannelsesopgave

Regionerne har en afgørende rolle i at uddanne fremtidens medarbejdere til sundhedsvæsenet, men den økonomiske støtte til at facilitere praktikpladser er langt fra tilstrækkelig. Praktik udgør en væsentlig del af sundhedsprofessionernes uddannelse, og alligevel er det op til regionerne selv at finde midler til at støtte op om praktikken. Dette betyder, at regionerne står overfor en udfordring, da de skal balancere praktikkens behov med andre vigtige opgaver som patientbehandling. Derfor er det nødvendigt at sætte fokus på at sikre tilstrækkelige ressourcer til området.

Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Aftale om styrkelse af praktikpladser

I en nylig aftale mellem regeringen og flere politiske partier blev der afsat midler til at styrke praktikpladserne i sundhedsvæsenet. Aftalen indebærer en årlig bevilling på 30 millioner kroner i 2027, stigende til 70 millioner kroner fra 2028 til 2030, og derefter 50 millioner kroner om året. Disse midler skal bruges til at uddanne praktikvejledere, hvilket er et vigtigt skridt for at sikre kvalificeret vejledning af de mange praktikanter.

Bo Libergren, næstformand i Regionernes Løn- og Praksisudvalg, understreger dog, at praktikopgaven i sundhedsvæsenet skal ses bredt. Hvert år er der 25.000 praktikanter i sundhedsvæsenet, og det lægger et stort pres på afdelingerne. Ifølge Libergren er det nødvendigt ikke kun at fokusere på praktikvejledere, men at skabe den nødvendige tid og ressourcer til at give praktikanterne en optimal uddannelse.

Udfordringer i praksis: Øget behov for ressourcer

Med en stadig stigende mængde studerende og praktikanter i sundhedsvæsenet er behovet for øgede midler til praktikken blevet endnu mere presserende. Regionerne skal ikke blot kunne finansiere praktikpladserne, men også sikre, at vejlederne har den nødvendige tid og kompetence til at håndtere den voksende opgave. Kompetenceudvikling af vejlederne og bedre prioritering af deres tid er afgørende for at opretholde kvaliteten af praktikken og for at undgå, at frafaldet blandt de studerende stiger.

FAKTA

  • Hvert år er mere end 25.000 studerende i praktik i regionerne.
  • Praktik udgør op mod 50% af professionsuddannelserne.
  • Fra 2016 til 2021 er antallet af sygeplejerskestuderende vokset med 1.330 årsværk.
Praktikpladser
(foto: Danske Regioner)

Hvad betyder dette for fremtidens sundhedsvæsen?

For at opretholde kvaliteten i uddannelsen og sikre, at de kommende sundhedsprofessionelle er godt rustet til at arbejde i et travlt og komplekst sundhedsvæsen, er det nødvendigt at investere i praktikpladser. Regionerne spiller en central rolle i denne opgave, og det er afgørende, at der afsættes de nødvendige midler til at sikre, at praktikken kan udføres effektivt og med høj kvalitet.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber