Forbruger
Private solcelleanlæg i Danmark: Hvor mange er i din kommune?
Solceller er blevet et vigtigt redskab i klimakampen, men der er markante forskelle på, hvor mange der er i de forskellige kommuner. Rebild Kommune er førende, mens Frederiksberg er langt bagud.
Kæmpe forskelle på solcelleanlæg i danske kommuner
Klimakampen ruller videre, og solceller spiller en vigtig rolle i at sikre den grønne omstilling. For private husstande er solceller et af de bedste alternativer til at mindske både CO2-udledning og energiforbrug. Men selv om solceller er blevet mere tilgængelige, er der store forskelle på, hvordan kommunerne i Danmark tager imod den grønne teknologi.
De nyeste tal fra Energistyrelsen, opnået via aktindsigt af cleantech-startuppen 1KOMMA5°, afslører, at der er 147.076 aktive solcelleanlæg i Danmark pr. marts 2025. Disse anlæg er placeret i de danske kommuner, hvor forskellene på antal pr. 10.000 indbyggere er markante.
Rebild Kommune er den kommune, der har flest solcelleanlæg pr. 10.000 indbyggere med hele 975,7 anlæg. Denne kommune er langt foran, når det gælder solcelleinstallationer. På den modsatte ende af skalaen finder vi Frederiksberg Kommune, som indtager sidstepladsen med betydeligt færre solcelleanlæg pr. 10.000 indbyggere.
Top 10 kommuner med flest solcelleanlæg pr. 10.000 indbyggere
- Rebild Kommune – 975,7
- Læsø Kommune – 971,5
- Hedensted Kommune – 845,0
- Samsø Kommune – 801,4
- Brønderslev Kommune – 787,6
- Favrskov Kommune – 774,3
- Allerød Kommune – 730,3
- Herning Kommune – 612,6
- Vesthimmerlands Kommune – 610,9
- Fanø Kommune – 608,6
Disse tal viser, at solcelleudrulningen ikke er ensartet over hele landet. Hvor nogle kommuner som Rebild og Læsø er langt fremme i arbejdet med solcelleanlæg, halter andre langt efter.
En bagvedliggende årsag til forskellene
Det er værd at bemærke, at tallene for solcelleanlæg, som 1KOMMA5° har hentet fra Energistyrelsen, kun omfatter private solcelleanlæg under 15 kW. Erhvervsanlæg over 15 kW er ikke med i opgørelsen. Dette kan være en faktor i de store forskelle mellem kommunerne, da nogle områder måske har en højere koncentration af erhvervsanlæg, mens andre prioriterer private husstande.