Erhverv

Projekt på Badehusvej i Aalborg står stille: Forfalskede asbestprøver sætter arbejdet på pause

Byggeprojektet på Badehusvej i Aalborg står nu stille efter afsløringen af forfalskede asbestprøver. Hvordan påvirker det håndværkerne, og hvad sker der nu?

Projekt på Badehusvej i Aalborg står stille: Forfalskede asbestprøver sætter arbejdet på pause
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 13. marts 2025

Byggeprojekt på Badehusvej i Aalborg stoppet efter asbestforfalskning

Byggearbejdet på den tidligere tobaksfabrik på Badehusvej i Aalborg er sat på hold, efter det er kommet frem, at en asbestprøve er blevet forfalsket. Det rådgivende ingeniørfirma, Brix & Kamp, som var ansvarligt for at teste asbestniveauerne på byggepladsen, står nu over for kritik, efter en medarbejder har ændret på resultaterne af en prøve. Denne forfalskning har sendt chokbølger gennem både arbejdere og fagforeninger, og byggeprojektet er derfor blevet sat på pause, indtil situationen er blevet ordentligt undersøgt.

Asbest1
Foto: Adobe
Nordværk vinder udbuddet på affaldshåndtering i Nordjylland

Læs også: Nordværk vinder udbuddet på affaldshåndtering i Nordjylland

En rystende opdagelse om asbestprøverne

Flere håndværkere havde tidligere udtrykt bekymring for den potentielt farlige mængde asbest på byggepladsen. Frygten blev forstærket, da det kom frem, at en asbestprøve, som skulle hjælpe med at vurdere arbejdsforholdene, var blevet forfalsket. Denne opdagelse har fået bygherre CW Obel Ejendomme til at iværksætte en grundig gennemgang af både prøverne og arbejdspladsens sikkerhed.

Reidar Kogstad, formand for Byggefagenes Samvirke i Aalborg, har længe kritiseret arbejdsforholdene på byggepladsen og støtter nu beslutningen om at stoppe arbejdet, indtil der kan opnås sikkerhed for, at arbejdspladsen er sundhedsmæssigt forsvarlig. Han understreger, at det er nødvendigt at få afklaret, om der har været fejl i håndteringen af asbesten, så de ansatte kan arbejde trygt igen.

Sundhedsrisikoen ved asbest – en skjult fare

Asbest er en farlig substans, som kan føre til alvorlige helbredsproblemer, herunder lungekræft og asbestose. Risikoen for at udvikle sygdomme som følge af asbestkontakt er ofte ikke synlig før flere årtier senere. Derfor er det afgørende, at byggepladser, der håndterer asbest, følger strenge regler for sikkerhed og prøvetagning. Det er endnu for tidligt at vurdere omfanget af skaderne, men fagforeningerne har allerede politianmeldt alle involverede parter.

Opfølgning og genopretning af tilliden

Byggefirmaet er i gang med at sikre, at alle nødvendige sikkerhedsforanstaltninger bliver gennemført, herunder grundig afdækning og rengøring af byggepladsen. Når arbejdet er afsluttet, vil nye asbestprøver blive taget for at sikre, at området er sikkert at genåbne for de håndværkere, der har været involveret i projektet. Byggefirmaet håber at kunne genoprette tilliden blandt arbejdstagerne og sikre et trygt arbejdsmiljø fremover.

Lettere at køre hurtigere i traktor med påhæng: Ny lovændring fjerner unødvendige krav

Læs også: Lettere at køre hurtigere i traktor med påhæng: Ny lovændring fjerner unødvendige krav

Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen

Læs også: Danmark indtager europæisk fjerdeplads for patentaktivitet: Vestas og Novozymes på toppen