Forbruger

Regeringen skruer op for sikkerheden i nattelivet – særligt for kvinder

Ministeren for ligestilling har præsenteret en handlingsplan, der omfatter alt fra bedre hjemrejsemuligheder til oplysning om samtykke.

Regeringen skruer op for sikkerheden i nattelivet – særligt for kvinder
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 8. marts 2025

Et skridt mod større tryghed i nattelivet

Ministeren for ligestilling Magnus Heunicke har lanceret en omfattende handlingsplan, der sigter mod at forbedre sikkerheden for kvinder i nattelivet. De 10 initiativer, der omfatter alt fra lokal oplysning til bedre fysiske rammer og øget rådgivning, skal især støtte unge kvinder, som er udsatte for frygt og usikkerhed, når de færdes ude om aftenen og i nattetimerne. Ifølge Heunicke er det nødvendigt at ændre på den nuværende virkelighed, hvor frygten for overgreb hæmmer kvinders frihed og mobilitet.

CO2-besparelser ved bilreparationer: Brugte reservedele er løsningen

Læs også: CO2-besparelser ved bilreparationer: Brugte reservedele er løsningen

Utrygheden i nattelivet er stigende

Tallene taler for sig selv: særligt unge kvinder føler sig utrygge, når de færdes om aftenen og natten. Ifølge en tryghedsundersøgelse fra Justitsministeriet er hver tredje kvinde i aldersgruppen 20-24 år utryg ved at gå ud i deres egne nabolag efter mørkets frembrud. Den øgede frygt for seksuelle overgreb er en realitet, som politikerne nu forsøger at adressere gennem handlingsplanen, der blandt andet vil sikre, at kvinderne kan færdes tryggere på stier, i baggårde, på parkeringspladser og ved offentlige transportsteder.

Magnus Heunicke understreger, at målet er et samfund, hvor kvinder ikke skal frygte overgreb, og hvor de kan færdes uden at føle sig usikre. Dette skal ændres, og derfor præsenteres 10 initiativer for at fremme trygheden og øge sikkerheden for kvinder, især i nattelivet.

Handlingsplanens initiativer – Et konkret skridt frem

Handlingsplanen indeholder 10 konkrete initiativer, der dækker både fysisk tryghed og mental oplysning. Et af de første initiativer sigter mod at skabe trygge hjemrejseløsninger for unge kvinder. Her tænkes på etablering af sikre afhentnings- og opholds-områder, hvor de kan søge hen, hvis de føler sig utrygge på vej hjem. Dette kan være alt fra taxaholdepladser til sikre ruter fra byens natteliv til de nærmeste transportmuligheder. Ministeren har afsat 10 mio. kr. til initiativet, som skal være med til at forbedre hjemrejsen for unge, særligt kvinder.

“Vi skal ikke have et samfund, hvor kvinder er utrygge eller bange for overgreb. Det skal vi ændre på,” siger Heunicke. Ministeren ser initiativerne som et første skridt i den større proces, der skal sikre, at kvinder kan føle sig trygge i byens natteliv.

En anden vigtig del af handlingsplanen er en kortlægning af problemet med drugging i nattelivet. Drugging, hvor en person uden samtykke får noget bedøvende i sin drik, har været et stigende problem, men er ikke blevet systematisk undersøgt i Danmark. Nu sætter regeringen gang i en landsdækkende undersøgelse, som skal belyse omfanget og hjælpe med at forebygge de farlige situationer, der kan opstå.

Drugging
Foto: Adobe

Øget rådgivning og oplysning for at ændre kulturen

Handlingsplanen indeholder også tiltag for at ændre den sociale kultur blandt unge, så der bliver mere opmærksomhed på samtykke og grænser. Der vil blive arbejdet for at kriminalisere stealthing, en praksis, hvor en person fjerner kondomet uden samtykke under samleje. Samtidig skal der oplyses og vejledes om samtykkeregler, og der vil blive foretaget en evaluering af disse regler for at se, om de har den ønskede effekt.

En vigtig del af handlingsplanen er også at styrke støtten til initiativer som Natteravnene og Unge Ravne, der arbejder aktivt med at skabe tryghed og sikre unge mennesker mod overgreb og andre farer i nattelivet.

Ministeren for ligestilling ser denne handlingsplan som en nødvendig opdatering af samfundets tilgang til kvinders sikkerhed, og det skal være et skridt på vejen mod et natteliv, hvor unge kvinder kan færdes trygt uden frygt for vold eller seksuelle overgreb.

De 10 initiativer for et tryggere natteliv

  1. Lokale løsninger til en tryg hjemtur
    Etablering af sikre opholds- og afhentningsområder for unge kvinder, der har behov for hjælp på vej hjem fra nattelivet.
  2. Tilskud til Natteravnene og Unge Ravne
    Øgede midler til de organisationer, der arbejder med tryghedsskabende initiativer for unge mennesker.
  3. Opdateret vejledning om alkoholbevilling
    Vejledning til bevillingshaverne om, hvordan man kan sikre, at nattelivet forbliver sikkert og ansvarligt.
  4. Undersøgelse af undgåelsesadfærd
    Der skal samles data på, hvordan unge mennesker ændrer adfærd for at undgå utryghed i nattelivet.
  5. Kriminalisering af stealthing
    Forbud mod at fjerne kondomet uden samtykke under samleje.
  6. Oplysning om samtykke
    Der skal informeres og vejledes om samtykkeregler for unge mennesker, så alle parter er klare på grænserne.
  7. Evaluering af samtykkereglerne
    Der skal laves en grundig evaluering af, hvordan samtykkereglerne fungerer i praksis.
  8. Fokus på trygge ungefællesskaber
    Alliancen mod seksuel chikane vil fokusere på at skabe et trygt miljø for unge mennesker.
  9. Undersøgelse af omfang og karakter af drugging
    En landsdækkende undersøgelse af problemet med drugging i nattelivet.
  10. Specialiseret rådgivning om digital stalking
    Der vil blive etableret specialiseret rådgivning til ofre for digital stalking og overgreb.

Denne handlingsplan er et konkret skridt mod et natteliv, hvor unge kvinder kan føle sig sikre, og de tiltag, der er blevet præsenteret, vil forhåbentlig kunne ændre den aktuelle kultur og opfattelse af kvinders tryghed i nattelivet.

Har du styr på de nye rejseregler til Storbritannien?

Læs også: Har du styr på de nye rejseregler til Storbritannien?

Kvinder i fængslet, ADHD-indsatte samt de indsattes børn modtager midler og støtte

Læs også: Kvinder i fængslet, ADHD-indsatte samt de indsattes børn modtager midler og støtte