Familie
Regioner anerkender kritik: Dårligere behandling for diabetespatienter efter nye medicinregler
Efter massiv kritik fra både Diabetesforeningen og de praktiserende læger erkender Danske Regioner nu, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes oplever forringet behandling som følge af ændrede tilskudsregler for moderne diabetesmedicin.
Den nye tilskudsklausul, som blev indført af Lægemiddelstyrelsen i november sidste år, har haft vidtrækkende konsekvenser for op mod 27.000 personer med type 2-diabetes. Ændringen betyder, at patienter først skal forsøge behandling med ældre og billigere medicin, før de kan få tilskud til den nyere og mere effektive GLP-1-RA-medicin – som for eksempel Ozempic.
Konsekvensen er ifølge Diabetesforeningen, at mange patienter nu oplever øget langtidsblodsukker, behov for mere insulin og en forværring af følgesygdomme som hjerte-, nerve-, øjen- og nyresygdomme.
“Vi kæmper stadig for ændringer i vejledningen”
Administrerende direktør i Diabetesforeningen, Claus Richter, udtrykker anerkendelse for, at Danske Regioner har lyttet til kritikken, men han efterlyser konkret handling:
“Vi siger tak til Danske Regioner for at anerkende, at tusindvis af mennesker med type 2-diabetes oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere med mange ubehagelige bivirkninger. Men vi kæmper stadig for, at vejledningen til lægerne skal ændres hurtigst muligt.”
Diabetesforeningen og de praktiserende lægers organisation (PLO) har derfor opfordret både Danske Regioner, Lægemiddelstyrelsen, Medicintilskudsnævnet og Medicinrådet til at undersøge konsekvenserne nærmere.
Regionerne: “Det er ikke meningen, at patienter skal leve med bivirkninger”
Hos Danske Regioner er man nu opmærksom på problematikken. I en udtalelse til DR Nyheder siger Mads Duedahl, 1. næstformand i Danske Regioner:
“Det er ikke meningen, at diabetespatienter skal leve med bivirkninger på grund af billigere Ozempic-alternativer. Det er helt forkert, hvis der er læger, der har følt sig presset. Så er der sket en fejlkommunikation. Og det er selvfølgelig også lægen, der altid kan vurdere, hvis medicinen ikke har nogen virkning, og er den decideret skadelig, skal man selvfølgelig ikke give den til patienter.”
Han understreger, at Danske Regioner vil tage kontakt til PLO for at præcisere, at det fortsat er den enkelte læge, der har retten til at vælge den rette behandling for patienten.
Ældre præparater vækker bekymring
Hos Diabetesforeningen har rådgivningen siden maj sidste år modtaget over 300 henvendelser relateret til tilskudsændringerne – svarende til næsten 10 procent af alle henvendelser i perioden.
Mange patienter er blevet flyttet til ældre medicin med ringere effekt – herunder SU-præparater og DPP-4-hæmmere. Det bekymrer Claus Richter:
“Vi hører desværre om alt for mange tilfælde, hvor mennesker med diabetes er blevet rykket tilbage på medicin, der er næsten 20 år gammel og med ringere effekt, og det er særligt et problem. Derfor kæmper Diabetesforeningen for, at det skal laves om, så vi ikke har forældet behandling i Danmark.”
Krav om konkret handling
Selvom anerkendelsen fra Danske Regioner ses som et skridt i den rigtige retning, mener Claus Richter, at det ikke er nok:
“Jeg vil gerne sige tak til Danske Regioner for at lytte til kritikken fra Diabetesforeningen og anerkende konsekvenserne for de mange mennesker med diabetes, der er kommet i klemme i de nye tilskudsregler. Men nu skal vi også se sundhedsmyndighederne rent faktisk reagere på kritikken med handling og ikke kun en snak. Så vores opfordring lyder fortsat: Få nu undersøgt de konsekvenser til bunds og følg også op med at lave vejledningen til lægerne om og på sigt ændre klausulen.”
FAKTA: Ændringen i tilskudsreglerne
- GLP-1-RA-medicin (bl.a. Ozempic) gives nu kun med tilskud, hvis andre midler først er afprøvet.
- Ændringen trådte i kraft i november 2024.
- Diabetesforeningen anslår, at op mod 27.000 patienter er ramt.
- Mange oplever ringere effekt, flere bivirkninger og forværring af sygdomstilstande.