Familie

Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang

En ny undersøgelse afslører, at mange unge danskere starter med at bruge solarier i en aldersgruppe, der er langt under Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Dette øger risikoen for alvorlige hudskader senere i livet.

Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 19. marts 2025

Danske unge er tidligt ude med solarierne

Solarierne, der blev introduceret i Danmark i slutningen af 1970’erne, er stadig populære trods de kendte sundhedsrisici.

Det er ikke usædvanligt at se solariefacader med store tilbud i både byer og forstæder. Solarierne, som benytter UV-stråler med højere intensitet end sommersolen, giver mulighed for en mere solbrun hud. Desværre medfører det også risiko for skader, der kan føre til hudkræft. Undersøgelsen viser, at danskerne generelt er unge, når de først prøver solarie. Ifølge YouGov’s undersøgelse, som blev lavet for Gjensidige, svarer 44 procent af deltagerne, at de var under 18 år, da de første gang lagde sig i solariet. Det er på kollisionskurs med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som klart fraråder, at unge under 18 benytter solarier.

Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Læs også: Sci-Fi-Con 2025: En fantastisk weekend i Randers fyldt med fantasi, frieri, fødselsdag og fællesskab

Tidlig brug af solarier giver alvorlige konsekvenser

I undersøgelsen svarer 26 procent af de adspurgte, at de første gang benyttede solariet, da de var 15 år eller yngre. Mette Glad, fagchef i sundhed hos Gjensidige, påpeger, at det er bekymrende, at unge danskere starter med at tage sol i så tidlig en alder, da UV-stråling i ung alder kan forårsage alvorlige hudskader på sigt.

“Det er yderst bekymrende, at så mange unge danskere starter med at tage sol i en så tidlig alder. Vi ved, at eksponeringen for UV-stråler i en ung alder kan øge risikoen for alvorlige skader i huden senere i livet, så det er et problem, at disse skader allerede kick-startes i en ung alder,” udtaler Mette Glad.

Solarium
(foto: Adobe)

Sundhedsrisici ved solariebrug

Brugen af solarier medfører flere sundhedsmæssige risici. De potentielt kræftfremkaldende UV-stråler kan føre til solskoldninger, for tidlig aldring og rynker. Endnu værre er risikoen for at udvikle hudkræft og modermærkekræft, som bliver markant højere ved regelmæssig brug af solarier. Ifølge Sundhedsstyrelsen har Danmark den næststørste forekomst af modermærkekræft på verdensplan, hvilket gør oplysning om solvaner og beskyttelse mod solens stråler endnu vigtigere.

Mette Glad understreger vigtigheden af at informere de unge om de potentielle farer ved solariebrug: “Det er vigtigt at beskytte vores unge mod de skadelige virkninger af UV-strålerne. Forebyggelse og oplysning er nøglen til at reducere risikoen for de forskellige potentielle farer.”

Hvad er risikoen ved solariebrug?

Undersøgelsen blev gennemført af YouGov for Gjensidige blandt 493 danskere over 18 år, der har benyttet sig af solarie, i februar 2025. Undersøgelsen viser, at mange unge danskere starter med at benytte solarier meget tidligt i livet, hvilket øger risikoen for alvorlige hudskader som solskoldninger, rynker og i værste fald hudkræft.

For at reducere risikoen for hudkræft er det afgørende, at unge bliver bedre informeret om de sundhedsmæssige konsekvenser af UV-stråling. Desuden opfordres alle til at bruge solcreme med minimum faktor 30, som anbefalet af Sundhedsstyrelsen, når de opholder sig i solen.

SPF Solfaktor2
Foto: Adobe
Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Læs også: Fra mistrivsel til motivation: Børn finder skoleglæden på ny

Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House

Læs også: Papirklip vækkes til live i LEGO klodser: Ny udstilling i LEGO® House