Nyheder

SF: Vi skal turde tænkte stort for vores børn 

SF vil afsætte 8 mia. kroner om året med fuld effekt fra 2030 for at få det gode børneliv til at blomstre igen. Pengene er der nemlig – vi skal bare lade være med at bruge dem på skattelettelser.

SF: Vi skal turde tænkte stort for vores børn 
Pressefoto Theresa Berg Andersen. Fotograf: Marie Hald
21. august 2024
Af Benedikte Jensen

– Lige nu har vi pengene til at rette op på det børneområde, der har været udsultet i alt for mange år. Det er nu vi skal turde tænke stort for vores børn for de er den bedste investering i vores fælles fremtid, siger Theresa Berg Andersen, SFs medlem af folketinget for SF i Nordjylland.  

Det har længe været kendt, at mistrivslen er massiv blandt børn og unge, der står i kø til psykologer og udredning i psykiatrien. Landet over bløder folkeskolens økonomi. Det er kommet så vidt, at skolebestyrelser nægter at godkende budgetterne, fordi de ikke har tillid til, at skolen kan drives forsvarligt for de penge. Lejrskoler bliver sparet væk, og nedslidte skolegårde og klasselokaler bliver ikke reparerede. Skolerne må søge fonde for at få penge til tavlekort, skolebøger og lejrture – ting som burde ligge inden for skolernes egne økonomiske rammer. I daginstitutionerne bliver åbningstiden reduceret, samtidig med at der mangler hænder til at tage sig af vores børn.   

Det er et billede Peter Larsen, SFs medlem af kommunalbestyrelsen i Aalborg, kan genkende.   

– Vi har ikke råd til ordentlige legepladser og gode læringsmiljøer, vores skoler og daginstitutioner forfalder, lejerture forsvinder, åbningstiden forkortes og vores børn mangler voksne i både vuggestuer, børnehaver og skoler. Det synes jeg simpelthen ikke vi kan være bekendt over for vores børn. Vi er nød til at finde økonomien, modet og viljen til at tænke stort for vores børn, og til at se på børne- og ungdomsliv i et helhedsperspektiv, siger Peter Larsen, SFs medlem af kommunalbestyrelsen i Aalborg.   

De seneste år er det økonomiske råderum vokset, fordi dansk økonomi er bomstærk. Det åbner et sjældent vindue for at kunne investere, hvis pengene prioriteres rigtigt.   

– Det er for skødesløst bare at strø de penge ud som skattelettelser. Vores velfærd er på mange områder i knæ, og vi står over for nogle hårde prioriteringer for at genoprette den.  Vi mener pengene bruges bedst på vores børn – både som investering på den korte og den lange bane, siger Pia Olsen Dyhr.    

SF lægger op til en langsigtet finansiering, og vil derfor øremærke 8 mia. kr. årligt (fuldt indfaset i 2030) til børneområdet. Men hvordan pengene skal bruges, skal aftales løbende, for det gode børneliv er en kompleks størrelse, og der findes ikke enkle løsninger.   

– Vi har ikke alle svarene på, hvordan vi skal lykkes med at få det gode børneliv til at blomstre op igen. Men vi har viljen til at tro på, at vi kan skabe gode børneliv igen, og vi har viljen til at afsætte pengene og turde tænke stort, siger Pia Olsen Dyhr, SFs formand.    

Hvad vil SF   

SF vil øremærke 3,5 milliarder kr. til børneområdet uden at sætte navn på initiativerne. I stedet skal et nyoprettet trivselsråd komme med forslag, og de skal have de økonomiske rammer til at tænke stort. Rådet skal bestå af eksperter, organisationer og fagfolk.    

SF vil samtidig afsætte 4,7 milliarder kr. til konkrete initiativer, som vi allerede nu ved virker. Det er blandt andet færre elever i klasserne, minimumsnormeringer, og flere barns sygedage til forældrene.     

Tiltag  Økonomisk ramme fuldt indfaset; mio. Kr.  
Trivselsråd og økonomisk pulje til nye tiltag   3.500  
Frihed ifm. børns sygedage  2.000  
Lige barsel for tidligt fødte  20  
Et løft af folkeskolen  1.000  
Styrke børn og unges deltagelse i idræts- og fritidslivet  300  
Forsøg med gratis skolemad i udsatte boligområder  150  
Let tilgængeligt tilbud inden for 14 dage   200  
Akut- og straksbehandling i psykiatrien  300  
Minimumsnormeringer på institutionsniveau   400  
Minimumsnormeringer i tidlig-SFO  250  
Udvidelse af gratis psykologhjælp  100  
Samlet ramme  8,22 mia. kr.  
Læger står klar til at overtage i Dronninglund

Læs også: Læger står klar til at overtage i Dronninglund