Sommerferien nærmer sig: Har du styr på de forskellige stiktyper i udlandet?

6. juni 2024
Sommerferien nærmer sig: Har du styr på de forskellige stiktyper i udlandet?

Sommerferien nærmer sig, og mange danskere planlægger at rejse udenlands. En af de praktiske bekymringer på rejsen kan være, hvordan man oplader sin mobil, tablet eller kamera. Her får du en oversigt over de forskellige stiktyper, du kan støde på i nogle af danskernes mest populære feriemål.

Stiktyper i Europa

I Europa finder du en række forskellige stikkontakter. I Danmark bruges typisk stik af typen C, E, F og K, og type C findes i to versioner. Disse stiktyper bruges også i nabolandene Sverige og Norge samt i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien, Portugal og Kroatien. Derudover kan man i disse lande også finde type E og type F.

Storbritannien, Irland og Malta: Her finder du type G-stik, som også kaldes Commonwealth-stikket.

Schweiz: I Schweiz anvendes type J-stik.

Italien: I Italien bruges stik af typen L, som findes i to versioner: 10(A) og 16(A). Forskellen mellem disse to er størrelsen på benene og afstanden mellem dem. Type C, E og F stik kan også bruges i en kontakt til type L. Desuden har Italien et universalstik, som kan modtage C-, E-, F- og L-stikpropper.

Stiktyper uden for Europa

Rejser du uden for Europa, skal du være opmærksom på endnu flere forskellige stikkontakter.

USA, Mexico, Japan og Filippinerne: Her skal du bruge enten A-stik eller B-stik.

Australien og New Zealand: Her anvendes type I-stik.

Indien og Nepal: I disse lande kan du støde på type C-stik, men også stik af typen D eller M. D- og M-stik findes også i Sri Lanka, hvor du ligeledes kan finde type G-stik, som i Storbritannien.

Brug en rejseadapter

For at kunne oplade dine enheder i et land med anderledes stiktyper, er løsningen enkel: brug en rejseadapter. En rejseadapter kan sættes mellem din oplader og den fremmede kontakt, og adaptere fås i forskellige udgaver og versioner. De kan købes på diverse webshops og hos elektronikforhandlere i Danmark. Hvis du allerede er på din destination, kan du formentlig også finde den rigtige adapter eller en ny oplader lokalt.

Få overblikket her

For en detaljeret oversigt over, hvilke stiktyper der bruges i forskellige lande, kan du besøge vs-automatic.dk. Her kan du klikke på et land og se, hvilke typer stik der anvendes.

God rejse og husk at pakke den rette rejseadapter!