Forbruger
Sundhedsplejersker afslører flere tilfælde af partnervold i danske hjem
Flere familier med partnervold bliver opsporet og hjulpet tidligt takket være sundhedsplejerskers systematiske indsats i fem kommuner. Evalueringen viser, at indsatsen har stor betydning for at beskytte børn mod vold i hjemmet.
Ny evaluering: Sundhedsplejersker hjælper flere familier med vold
I fem kommuner er sundhedsplejerskers opsporing af vold i nære relationer blevet mere effektiv. Den nye evaluering viser, at flere familier med partnervold og voldsomme konflikter opdages gennem hjemmebesøg, hvilket giver mulighed for tidlig hjælp til både forældre og børn.
Effekt af `Sammen uden vold – Småbørnsforældre´
Sundhedsplejerskerne har over en halvandet års periode opsporet 181 familier, som lever med voldsomme konflikter eller partnervold. Dette er et markant hop i forhold til tidligere, hvor der kun blev fundet omkring 8-22 familier i samme tidsperiode. Initiativet `Sammen uden vold – Småbørnsforældre´, der er udviklet af Mary Fonden, Dialog mod Vold og Ole Kirk’s Fond i samarbejde med kommunerne Albertslund, Glostrup, Helsingør, Hvidovre og Høje-Taastrup, har gjort det muligt for sundhedsplejerskerne at opspore vold på en systematisk måde ved hjælp af et screenings- og indsatsmodel.
Sundhedsplejerskernes rolle i tidlig opsporing
Evalueringen afslører, at sundhedsplejerskerne nu screener for voldsomme konflikter og vold ved omkring 75% af de besøgende familier, især når barnet er 2-3 måneder gammelt. Dette giver et stærkt grundlag for at få hjælp hurtigt og effektivt til familier i krise. Ifølge Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden, betyder det, at flere familier nu kan få hjælp i et tidligt stadie af deres børns liv, hvilket kan være med til at forebygge, at børn vokser op i voldelige omgivelser.
Håndtering af voldsomme konflikter
Når sundhedsplejerskerne opdager vold eller konflikter, henvises familierne til den rette hjælp. Et centralt element i indsatsen er etableringen af konflikthåndteringsgruppeforløb i de fem kommuner, hvor forældre med voldsomme konflikter får mulighed for at arbejde med deres relationer og forbedre kommunikationen. Ifølge Eva Kjer Hansen, direktør i Dialog mod Vold, er det vigtigt, at sundhedsplejerskerne ikke kun screener for vold, men også kan guide familierne til at modtage den nødvendige støtte.
(foto: Adobe)
Opbakning fra ledelsen er vigtig
Ledelsens opbakning og prioritering af opgaven har spillet en væsentlig rolle i implementeringen af indsatsen. Lene Caspersen, ledende sundhedsplejerske i Albertslund Kommune, understreger, hvordan det er blevet muligt at opbygge et fælles sprog og forståelse i forhold til vold i nære relationer, hvilket har lettet sundhedsplejerskernes arbejde med at opspore voldelige forhold og støtte de berørte familier.
Hvordan tidlig opsporing kan redde børn
Tidlig opsporing af vold har en enorm betydning for børns trivsel. Forskning viser, at børn, der oplever vold i hjemmet eller er vidner til vold, ofte lider af alvorlige trivselsproblemer. Line Rasmussen, projektchef i Ole Kirk’s Fond, understreger, at det er afgørende at opdage vold tidligt, så der kan tilbydes hjælp, der kan sikre børns udvikling og trivsel.
Fremtidige planer for indsatsen
Indsatsen fortsætter i de fem kommuner, og arbejdet med at udvide til flere kommuner er allerede påbegyndt. Målet er at gøre opsporing af vold en naturlig del af sundhedsplejerskernes arbejdsrutiner, så endnu flere familier kan få hjælp og bryde med volden i et tidligt stadie af deres børns liv.