Forbruger
Svindlere fisker danskernes data: Her er gode råd til at undgå at blive snydt
Phishing og cyber-svindel er blevet mere udbredt, og danskerne er ofte målet. Læs hvordan du kan beskytte dig selv mod at blive offer for disse digitale fupnumre.
Sådan undgår du at blive snydt af cyber-svindlere
Det er blevet nemmere end nogensinde for svindlere at tilgå danskernes personlige oplysninger. En af de mest populære metoder er phishing, hvor svindlere udgiver sig for at være en myndighed eller virksomhed, ofte med falske mails. Ifølge en ny undersøgelse har 70 procent af danskerne været udsat for forsøg på identitetstyveri. Svindlerne har i de senere år finpudset deres metoder, og med hjælp fra kunstig intelligens bliver det kun lettere for dem at efterligne troværdige afsendere. Dette gør det sværere at spotte svindel i tide.
Phishing: Den farlige metode, der truer danskerne
En af de mest udbredte former for svindel er phishing. Det foregår ofte via e-mail, hvor svindleren forsøger at lokke dig til at klikke på et link. Eksempelvis kan du modtage en besked om, at en pakke er tilbageholdt i tolden, og at du skal betale en toldafgift for at få den frigivet. Mails som denne kan virke yderst troværdige, da de indeholder logoer og design, som kan ligne officielle meddelelser fra myndigheder eller velkendte virksomheder. Hvis du klikker på linket i mailen, kan du ende med at blive bedt om at logge ind med dit MitID og dele betalingsoplysninger.
Martin Rundager, direktør for Skadehjælp hos GF Forsikring, understreger, at svindelmetoderne har udviklet sig markant: ”Svindel er blevet langt mere udbredt de seneste år, og vi forventer, at udviklingen fortsætter. Vi oplever desværre, at svindlerne bliver bedre til at efterligne troværdige afsendere, og i de værste tilfælde er det familiemedlemmer eller bekendte, som bliver efterlignet. AI har gjort det endnu nemmere at masseproducere falsk indhold, og dermed stiger risikoen for, at nogen går i fælden. Det er ikke som i gamle dage, hvor dårligt formulerede mails gjorde det nemt at spotte svindel. Så svindelmetoderne og teknologien udvikler sig hele tiden, derfor holder vi også skarpt øje med udviklingen.”
Sådan beskytter du dig mod identitetstyveri og it-svindel
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter dine personlige oplysninger. Her er nogle råd fra GF Forsikring til at hjælpe med at undgå at blive snydt:
- Pas på dine personlige oplysninger: Svindlerne får fat i mailadresser gennem datalæk og offentligt tilgængelige oplysninger. Det er en god idé at beskytte dine oplysninger på sociale medier og andre offentlige platforme.
- Vær forsigtig med dit CPR-nummer: Oplys aldrig dit CPR-nummer til personer eller virksomheder, som du ikke har tillid til. Spørg hvorfor det er nødvendigt.
- Vær opmærksom på din post: Sørg for at makulere eller rive personlige dokumenter i stykker, før du smider dem ud.
- Opdater dine enheder: Hold din computer, telefon og tablet opdateret for at beskytte dig mod sikkerhedsbrud.
- Brug stærke adgangskoder: Brug mindst 12 tegn i dine adgangskoder og aktivér to-faktor-godkendelse for ekstra sikkerhed.
- Kryptér dit trådløse netværk: Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret og sikret med adgangskoder.
Vigtigt at holde sig opdateret på cybersikkerhed
It-svindel er et voksende samfundsproblem, og myndighederne har derfor fokus på at bekæmpe truslerne. Den 13. marts 2025 afholdes Cyber Security Dagen i København og Aarhus, hvor eksperter vil dele viden og løsninger på digitale trusler.
Med et øget fokus på cybersikkerhed og personlige oplysninger er det vigtigt, at danskerne tager skridt til at beskytte sig mod digitale svindlere. Ved at følge de rette råd og være opmærksom kan du mindske risikoen for at blive offer for cyberkriminalitet.