Forbruger

Tjek båden før påske: Søsportens Sikkerhedsråd advarer om hastværk på vandet

Påsken er en populær tid for danske lystsejlere, men den gode vejrudsigt kan også skabe problemer for sikkerheden på vandet. Søsportens Sikkerhedsråd advarer, at mange sejlere forsømmer at tjekke båden og udstyret ordentligt, hvilket kan føre til redningsaktioner, som kunne være undgået.

Tjek båden før påske: Søsportens Sikkerhedsråd advarer om hastværk på vandet
Ved de store redningsaktioner, hvor JRCC løser opgaven, kan det være helikopteren fra ESK722, som rykker ud (foto: Søsportens Sikkerhedsråd)
Af Rikke Lund 11. april 2025

Den travle påskeperiode

Påsken er højsæson for de mere end 100.000 danske lystsejlere, og vejret spiller en central rolle for, hvordan bådene klargøres og anvendes. Traditionelt set er det op til påske, at langt de fleste både kommer i vandet, og det er netop i denne periode, at mange sejlere begår den fejl at haste ud på vandet uden at tjekke båden grundigt. Ifølge Søsportens Sikkerhedsråd handler det ikke kun om at få båden hurtigt på vandet, men også om at sikre, at alt udstyr fungerer optimalt.

Martin Wagner fra Søsportens Sikkerhedsråd understreger, at især de få gode sejldage i påsken gør, at mange sejlere ikke får tjekket brændstoflinjer, gasslanger eller elektriske installationer ordentligt. Dette kan føre til ulykker, der kunne være undgået med en grundigere forberedelse.

Mange bugseringer kunne vaere undgaaet ved ordentligt vedligeholdelse af baaden
Mange bugseringer kunne være undgået ved ordentligt vedligeholdelse af båden (foto: Søsportens Sikkerhedsråd)
Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Vigtigheden af grundig klargøring

Nils Strandbygaard, orlogskaptajn og chef for Joint Rescue Coordination Centre (JRCC), understreger vigtigheden af en grundig forberedelse, uanset vejret. Han påpeger, at man altid skal afsætte den nødvendige tid til at kontrollere både sikkerhedsudstyr og vejrforhold, før man tager på vandet. “Det handler både om kontrol af sikkerhedsudstyr, vejrudsigt, rute, aktivitetsforhold og klargøring af fartøjet. Alle elementer af grejet på fartøjet skal være gearet til turen,” forklarer Strandbygaard.

En undersøgelse fra Søsportens Sikkerhedsråd viser, at kun 40 procent af sejlere tjekker deres fartøj grundigt hver gang, de sejler ud. Dette vækker bekymring, især i lyset af de mange ulykker, som kunne undgås med ordentlig vedligeholdelse og forberedelse.

Hvorfor vedligeholdelse er essentiel

Hos Dansk Søredningsselskab er man også opmærksom på, at motorproblemer og tekniske fejl er nogle af de hyppigste årsager til redningsaktioner. Formand Steen Wintlev-Jensen fortæller, at sidste år måtte de rykke ud mere end 1000 gange, og at de fleste af assistancerne skyldtes motorproblemer eller fejl på rig eller elektrisk system. Mange af disse problemer kunne være undgået med regelmæssig vedligeholdelse af de kritiske komponenter på båden.

De 5 sejlråd til sikker sejlads

Søsportens Sikkerhedsråd har udviklet en simpel guide, de kalder De 5 Sejlråd, som skal hjælpe sejlere med at sikre en sikker oplevelse på vandet. Rådene inkluderer:

  • Lær at sejle
  • Hold dit grej i orden
  • Planlæg din tur
  • Hav en livline til land
  • Brug redningsvesten

Disse råd er en god huskeliste for alle sejlere, uanset erfaring, og kan findes i detaljer på soesport.dk.

Hvad er Søsportens Sikkerhedsråd?

Søsportens Sikkerhedsråd er en organisation under Søfartsstyrelsen, som arbejder for at fremme sikkerheden for personer, der benytter danske farvande til rekreativ sejlads. Rådet blev grundlagt i 1967 og har i dag 31 medlemmer, der inkluderer både myndigheder og organisationer.

Rådet er også ansvarlig for SejlSikkert-indsatsen, der finansieres af Orient’s Fond og A.P. Møller Fonden fra 2024.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber