Udsatte børn og unge møder ligesindede på ferielejre

24. maj 2024
Udsatte børn og unge møder ligesindede på ferielejre

Til sommer deltager 245 børn og unge på Blå Kors Danmarks ferielejre. En af dem er 20-årige Elizabeth Nørlev Bengtsen, som skal afsted for tredje gang. På ferielejren har hun fundet et sted, hvor hun føler, hun kan være sig selv.

Uden ferielejren ville jeg føle, at jeg ikke passede ind nogen steder.

Sådan fortæller Elizabeth Nørlev Bengtsen. Sammen med sin tvillingesøster har hun boet i plejefamilie, siden hun var to år gammel. Hele sit liv har hun kæmpet med at skabe relationer og at føle, at hun hører til et sted.

Til sommer er hun blandt de 245 deltagere på Blå Kors ferielejre, som er fordelt i hele landet.

Ferielejrene er for børn og unge fra familier med alkohol- og stofmisbrugsproblemer, fattigdom, psykisk sygdom og sociale udfordringer. Her møder de ligesindede og er sammen om aktiviteter, lege, udflugter, måltider og meget andet i en uge i sommerferien.

Ok at være mig

En undersøgelse blandt børn og unge, som deltog på ferielejrene sidste år, viser, at 89 procent føler, at det er ok at være mig hele tiden eller det meste af tiden på ferielejren. Sådan oplever Elizabeth Nørlev Bengtsen det også, når hun er afsted.

Det giver mig en glæde at være på ferielejr. Jeg skal hen til et sted, hvor jeg ikke bliver set ned på og et sted, hvor jeg passer ind. Jeg føler mig accepteret, og det giver en indre ro, siger hun.

Netop det at være sammen med andre, der også kæmper med noget i deres hverdag, betyder meget for Elizabeth Nørlev Bengtsen.

Det giver en god følelse at vide, at alle dealer med noget, og det er nemmere at danne relationer med nogle, jeg kan relatere til. Det er rart at vide, at man ikke står alene, fortæller hun.

De frivillige gør en forskel

Ferielejrene drives af kompetente frivillige, som brænder for at dele ud af deres tid, omsorg og engagement.

I undersøgelsen foretaget blandt sidste års deltagere på Blå Kors ferielejre svarer 96 procent, at de hele tiden eller det meste af tiden har været sammen med voksne, som har været rare at være sammen med.

Elizabeth Nørlev Bengtsen føler, at hun bliver mødt på en anden måde af både børn og voksne, når hun er på ferielejr.

I samfundet føler jeg mig som et problembarn. Jeg reklamerer ikke med, at jeg er plejebarn, for jeg er ofte blevet set ned på, og i min folkeskoleklasse fik jeg hadefulde kommentarer, fortæller hun.

På ferielejren er de voksne rare at være sammen med. De dømmer ikke én som andre, fortsætter hun.

Målet med ferielejrene er at give deltagerne gode oplevelser, som kan give dem håb, livsmod, selvtillid, selvværd og følelsen af et fællesskab. Det har Elizabeth Nørlev Bengtsen blandt andet fået ud af at være med.

Det bedste er venskaberne og det fællesskab, der kommer ud af det. Jeg har også udviklet mig ved at være afsted, fordi jeg har fundet mig selv mere, slutter hun.

Blå Kors afvikler 10 ferielejre for børn og unge i alderen syv til 20 år til sommer. Man tilmelder sig på hjælpeorganisationens hjemmeside.

Læs hele evalueringen af ferielejrene 2023 her

array(5) {
 ["post_type"]=>
 string(6) "banner"
 ["posts_per_page"]=>
 int(4)
 ["orderby"]=>
 string(4) "rand"
 ["status"]=>
 string(7) "publish"
 ["meta_query"]=>
 array(2) {
  [0]=>
  array(3) {
   ["key"]=>
   string(28) "banner_profilbanner_big_link"
   ["value"]=>
   string(0) ""
   ["compare"]=>
   string(2) "!="
  }
  [1]=>
  array(3) {
   ["relation"]=>
   string(3) "AND"
   [0]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(22) "banner_plan_start_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) "<="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
   [1]=>
   array(3) {
    ["relation"]=>
    string(2) "OR"
    [0]=>
    array(3) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(0) ""
     ["compare"]=>
     string(1) "="
    }
    [1]=>
    array(4) {
     ["key"]=>
     string(20) "banner_plan_end_date"
     ["value"]=>
     string(8) "20240716"
     ["compare"]=>
     string(2) ">="
     ["type"]=>
     string(7) "NUMERIC"
    }
   }
  }
 }
}