Ugens sunde råd

3. oktober 2013
Ugens sunde råd

.
Af kostvejleder og NLP-coach Henriette Søvind:

YOGHURT SLÅR DIN FORKØLELSE NED

Er du ved at blive forkølet? Så behøver du ikke kun at ty til citrusfrugter og hyldebærsaft.
Det viser sig nemlig, at du også kan tage din forkølelse i opløbet med en skål yoghurt.
Et østrigsk studie med 33 kvinder har vist, at yoghurt sætter ind flere steder. For det første peger undersøgelsen på, at kvinder, der spiser mellem 1,5 og 2,5 dl yoghurt om dagen, producerer flere af de hvide blodlegemer, der beskytter kroppen mod infektioner.
Desuden er yoghurt også i sig selv gunstigt for dit immunforsvar, hvilket bl.a. skyldes det store indhold af probiotiske mælkesyre-kulturer, som overlever turen ned igennem maven, så de kan bosætte sig i tarmen.

Mælkesyrekulturer er dem, der gør mælk til yoghurt. Kulturerne i produkter som yoghurt naturel, A38, cultura m.fl . hører til de såkaldt probiotiske bakteriestammer, der kan fremme tarm-systemets bakterieflora.
Traditionelle varianter er fx Lactobacillus bulgaricus og Lactobacillus acidophilus, der ofte betegnes som probiotiske kulturer. Deres egenskaber føjer en ekstra fordel til yoghurtens øvrige kvaliteter: et pænt indhold af muskelopbyggende protein, knoglestyrkende kalcium og forskellige værdifulde vitaminer.

Kilde: Annals of Nutrition and Metabolism Fra I FORM nr. 17, 2006

Hot tomatsuppe

2 søde røde peberfrugter (170g)
2 rødløg (120g)
2 gulerødder (230g)
4 fed hvidløg
2 dåser økologiske flåede hakkede tomater
6 dl vand
En halv potte basilikum
1 tsk. hørfrøolie
1 spsk. balsamico-eddike
1 tsk. finthakkede røde chili (kan erstattes af 1 tsk. Sambal Oelek stærk chili på glas – kan fås hos grønthandleren)
Salt og peber
Græsk yoghurt

Klargør grønsagerne og skær dem i mindre stykker, kom olien i en gryde og svits alle grønsagerne i 4-5 minutter ved jævn varme.
Tilsæt de hakkede flåde tomater i gryden sammen med vandet, balsamico-eddiken, basilikum grønsagsbouillon, chili og salt og peber.
Bring suppen i kog og lad den stå og småsimre i 35 minutter ved svag varme til grønsagerne er møre.

Blend suppen til den har en jævn konsistens, og server den varm med græsk yoghurt og et drys af basilikum.

Se mere fra Henriette Søvind her