Helbred

Undersøgelse: Mange unge mænd mangler nære fortrolige

En ny undersøgelse viser, at en stor andel af drenge og unge mænd i Danmark savner nogen, de kan tale fortroligt med. Det skaber bekymring hos eksperter, som advarer om konsekvenserne af manglende nære relationer.

Undersøgelse: Mange unge mænd mangler nære fortrolige
Foto: Adobe
Af Dinny Eriksen 8. juni 2025

Hver fjerde unge mand står uden fortrolig

Undersøgelsen, som er gennemført af analyseinstituttet Norstat for Forum for Mænds Sundhed, viser, at 23 procent af unge mænd og drenge sjældent eller aldrig har nogen, de kan tale fortroligt med. Til sammenligning gælder det samme for 14 procent af piger og unge kvinder i samme aldersgruppe.

Især tallet for de mest udsatte er tankevækkende: Fire procent af de adspurgte drenge og unge mænd i alderen 15 til 25 år svarer, at de aldrig har nogen, de kan tale fortroligt med. For piger og kvinder i samme aldersgruppe er det to procent, ifølge en pressemeddelelse fra Forum for Mænds Sundhed.

Soldater som familiefædre: Når jobbet kæmper imod forældrerollen

Læs også: Soldater som familiefædre: Når jobbet kæmper imod forældrerollen

Behov for stærkere fællesskaber

Psykolog Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed, ser undersøgelsen som endnu et tegn på, at samfundet må handle:

– Der er behov for fællesskaber, fortrolige og støtte. Både for at give et sundere liv og bedre trivsel her og nu og for at forebygge et langt liv i isolation og mistrivsel, siger han i pressemeddelelsen.

Forum for Mænds Sundhed har i tidligere undersøgelser dokumenteret, at mellem 25 og 30 procent af alle mænd over 18 år sjældent eller aldrig har nogen at tale fortroligt med. Derfor mener Svend Aage Madsen, at det er afgørende at støtte unge mænd tidligt i livet.

– Fællesskab og nære relationer er et af de allerstærkeste værn overfor sygdom, ensomhed og mistrivsel, som har store menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser, udtaler han.

Uklart om de unge ønsker en fortrolig

Undersøgelsen afdækker dog ikke, om de unge mænd og kvinder ønsker at have nogen at tale fortroligt med, eller om de vurderer, at de klarer sig uden. Det efterlader et spørgsmålstegn ved, om det handler om manglende muligheder, lyst eller noget helt tredje.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analysefirmaet Norstat og bygger på svar fra 1000 unge mænd og 1000 unge kvinder i alderen 15 til 25 år. Resultaterne er offentliggjort i en pressemeddelelse fra Forum for Mænds Sundhed.

Undersøgelsen sætter fokus på en social udfordring, der potentielt kan vokse, hvis ikke der sættes tidligt ind med fællesskabsskabende og trivselsfremmende tiltag.

Nyt værktøj skal skabe et psykosocialt arbejdsmiljø på lokale arbejdspladser

Læs også: Nyt værktøj skal skabe et psykosocialt arbejdsmiljø på lokale arbejdspladser

Nyt gennembrud kan redde flere børn med tilbagevendende blodkræft

Læs også: Nyt gennembrud kan redde flere børn med tilbagevendende blodkræft