Unge cyklister og alkohol: En farlig cocktail

7. juni 2024
Unge cyklister og alkohol: En farlig cocktail

En aktuel kampagne fra Rådet for Sikker Trafik fokuserer på at reducere antallet af unge, der cykler med høj promille. Trods en nedgang i andelen af unge, der kører fulde på cykel, er der stadig for mange, der risikerer alvorlige skader. Kampagnen opfordrer de unge til at lade cyklen stå, når de har drukket, og Rigshospitalet støtter op om budskabet.

En festlig aften med vennerne kan hurtigt tage en uventet drejning, hvis man cykler med høj promille. Ifølge en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik har 25 % af de 16-19-årige cyklet så fulde, at de havde svært ved at holde balancen. For voksne cyklister er gennemsnittet 11 %.

– Vi vil gerne stoppe dem, der er meget fulde fra at cykle, da det alt for ofte går galt. Kampagnen opfordrer blandt andet vennerne til at gribe ind og hjælpe hinanden sikkert hjem. Og det gør man ikke ved at sende sin plakatfulde ven afsted på cyklen ud i trafikken, siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Alvorlige konsekvenser

Selvom antallet af unge, der cykler fulde, er faldet fra 31 % i 2022 til 25 % i 2023, er der stadig mange, der kommer alvorligt til skade. Rigshospitalet ser en betydelig andel af disse skader.

– Vi kan spore alkohol i blodet på 25-30 % af de cyklister, som vi behandler i TraumeCentret, så det anser vi som en betydelig risikofaktor, fortæller Søren Steemann Rudolph, overlæge og traumemanager på Rigshospitalet.

Gode råd til unge og forældre

For at undgå ulykker opfordrer kampagnen unge til at undlade at tage cyklen, hvis de ved, at de vil drikke meget alkohol. Derudover opfordres venner til at stoppe hinanden, hvis de er for fulde til at cykle sikkert, og forældre til at tale med deres teenagere om risikoen ved at cykle fuld.

– Vi modtager kun de mest alvorligt tilskadekomne på TraumeCentret. Så når vi ser de 16-19-årige, er det fordi, at de er kommet alvorligt til skade, og vi kan kun opfordre alle til at lade cyklen stå, når der drikkes alkohol og i øvrigt altid bruge cykelhjelm, siger Søren Steemann Rudolph.

Fakta og kampagnens budskab

Kampagnen “Stopper du dine venner, før det er for sent” kører fra den 3.- 30. juni og er målrettet 16-19-årige cyklister. Den vises blandt andet på YouTube, Snapchat, Instagram og Facebook.

En undersøgelse viser, at 75 % af de 16-24-årige har set opslag, som de vurderede var falske eller misledende, på internettet inden for en tre-måneders periode. For resten af befolkningen mellem 25 og 74 år gælder det, at 64 % har set fake news.

Læs mere om kampagnen og få flere tips til sikker cykling på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.