Nyheder
Vild pastinak: En giftig plante i Aalborgs natur
Vild pastinak, der ikke skal forveksles med den spiselige rodfrugt pastinak, er en vild variant, der er giftig. Denne plante har to markante giftvirkninger: Når dens saft kommer i kontakt med huden, kan det medføre en sviende fornemmelse, ligesom man kender det fra bjørneklo. Hvis huden efterfølgende udsættes for selv en lille mængde UV-stråling fra sollys, dannes et fototoksin, der kan resultere i blærer på huden. Og så findes den i vores lokale natur.
Vild pastinak adskiller sig fra mange andre skærmplantearter i den danske natur ved sine gule blomster. Planten har en kantet stængel og ægformede blade med takker, og den kan blive op til to meter høj med blade, der kan nå en længde på op til 40 centimeter. Udover de gule blomster ses der også små grøngule blomster på planten. Blomstringsperioden strækker sig fra starten af juni til slutningen af august.
Identifikation og sammenligning
Den gulblomstrende plante er let at genkende og skiller sig ud fra andre vildtvoksende planter i naturen. Den ligner ikke umiddelbart andre planter og er derfor nem at identificere. Planten fremstår grov og gulgrøn, og selv når den ikke blomstrer, har den en karakteristisk gulgrøn farve.
Den vilde pastinak er ikke den samme som den forædlede rodfrugt, pastinak, der anvendes i madlavning. Den spiselige pastinak er udviklet til at have store, spiselige rødder med en mild og sødlig smag. Den vilde pastinak har derimod en mindre pælerod, der ikke er spiselig. Den giftige saft, der kan forårsage udslæt på huden, findes i hele planten, herunder stængel, rødder og blomster.
Reaktion på kontakt
Reaktionen på huden opstår ofte først efter et til to døgn, hvilket kan skabe forvirring, da symptomerne ikke viser sig med det samme. Har man været i kontakt med vild pastinak, er det vigtigste at vaske huden grundigt med vand og sæbe. Dette fjerner saften og forhindrer, at den udsættes for sollys og danner fototoksiner.
Håndtering og forebyggelse
Udryddelse af vild pastinak kræver en vedholdende indsats over flere år, da ingen planter må sætte spiredygtige frø. På grund af den udbredte vækst af vild pastinak i mange kommuner, anses en fuldstændig udryddelse ikke for realistisk og ville være en dårlig anvendelse af skatteydernes penge.
Den bedste tilgang er at informere borgerne om farerne ved vild pastinak og opfordre dem til at undgå kontakt med planten, ligesom man undgår brændenælder. Kommunale områder, som parker og strande, hvor folk solbader eller opholder sig, bør dog friholdes for vild pastinak på linje med andre generende planter.
Ved at være opmærksomme på vild pastinak og tage de nødvendige forholdsregler kan man minimere risikoen for de ubehagelige reaktioner, som denne plante kan forårsage.