Erhverv
Vinderne af Bæredygtighedsprisen 2024 er fundet
Grøn Familiestart på Aalborg Universitetshospital vandt civilsamfundsprisen, og landmand Niels Hedermann fra Klovborg løb med virksomhedsprisen ved uddelingen af Bæredygtighedsprisen 2024.
Det var to glade vindere, der indtog Grøn Scene i Kildeparken som vindere af Bæredygtighedsprisen 2024. Prisuddelingen fandt sted ved Familiedag i Kilden i forbindelse med Aalborg 2024 – Vores byer. Vores Ansvar. Og der var stor ros til alle de nominerede.
“Med jeres fantastiske initiativer har I vist, at der er mange ildsjæle derude, der kæmper for at gøre en bæredygtig forskel. Det er til stor inspiration for os alle, og jeg er stolt over at være her i dag for at overrække de to priser til vinderne,” lyder det fra rådmand i Klima og Miljø, Anna Aaen.
Civilsamfundsprisen gik til Grøn Familiestart på fødegangen på Aalborg Universitetshospital
Medarbejderne på fødegangen på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital tog i 2020 initiativ til at udfase en lang række engangsartikler. Det blev til initiativet Grøn Familiestart.
Konkret betyder det, at skraldespandene ikke er så fyldte på fødegangen, som de har været. I dag er flere produkter nemlig vaskbare, hvor de tidligere var lavet af engangsmaterialer.
Panelet er især imponeret over, at initiativet er drevet af medarbejderne selv.
“Grøn Familiestart viser tydeligt, at det er muligt at mindske overforbrug uden at gå på kompromis med kvaliteten. Der er skabt synlige resultater på afdelingen ved at spare på lejepapir og engangsjakker, og det kan også inspirere andre dele af sundhedssektoren,” siger paneldeltager og kompetencechef for bæredygtighed, Anne Nørkjær Gade, fra den rådgivende ingeniørvirksomhed Artelia.
Virksomhedsprisen gik til Klovborg ved landmand Niels Hedermann
Panelet er også imponeret over Klovborgs præstationer – især i forhold til reduktionen af CO2. Faktisk er virksomheden allerede nu nået længere end Arlas 2030-målsætning. Som eksempel får køerne hos Klovborg et enzym, der i 2025 vil reducere køernes udledning af metan med 30 %.
Næstformand i Klima- og Miljøudvalget, Daniel Borup, uddyber på scenen:
“Det er tydeligt, at Niels Hedermann inspirerer samarbejdspartnere og kolleger. Men mest bemærkelsesværdigt er det, at han allerede har nået 2030-målsætningen for sin branche. Dermed er han en frontløber indenfor landbruget og en stor inspiration for hele branchen.”
Bag om Bæredygtighedsprisen
Bæredygtighedsprisen gives til en virksomhed, forening eller organisation, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme bæredygtighed og bidrage til den grønne omstilling.
Det er borgere og virksomheder, som har indstillet virksomheder til virksomhedsprisen og organisationer, foreninger og andre ildsjæle til civilsamfundsprisen.
Panelet, der har udpeget vinderne, har lagt vægt på, at vinderne inspirerer andre til at bidrage til klimaindsatsen samt understøtter arbejdet med at fremme biodiversitet eller mindske ressourceforbrug og ulighed.
Foruden Ungeklimarådet og Klima- og Miljøudvalget bestod panelet af repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og foreninger.