Forbruger

Vinterbadning: Sundhed, påklædning og hvordan du laver et vinterbad derhjemme

Vinterbadning er blevet et populært fænomen, hvor folk dypper sig i kolde vande for at opnå en række sundhedsmæssige fordele. Fra at styrke immunforsvaret til at øge blodcirkulationen og endda fremme en følelse af lykke, er vinterbadning blevet et hit blandt mange, der søger velvære og energi.

Vinterbadning: Sundhed, påklædning og hvordan du laver et vinterbad derhjemme
Foto: Canva
Af Rikke Lund 17. februar 2025

Sundhedsmæssige gevinster ved vinterbadning

Vinterbadning har flere sundhedsmæssige fordele, som mange sætter pris på.

Styrkelse af immunforsvaret: At udsætte kroppen for kulde kan aktivere immunsystemet. Den kolde temperatur øger produktionen af hvide blodlegemer, som spiller en central rolle i at bekæmpe infektioner og sygdomme.

Forbedret blodcirkulation: Når du kommer ned i det kolde vand, trækker dine blodkar sig sammen. Når du så kommer op af vandet og varmen vender tilbage, åbner blodkarrene sig igen. Dette giver en sund stimulering af blodcirkulationen, som kan gøre, at du føler dig frisk og energisk.

Øget lykke og velvære: Den kolde eksponering frigiver endorfiner, kroppens naturlige “lykkehormoner”. Det betyder, at mange oplever en følelse af eufori og velvære efter et vinterbad.

Vinterbadning 2
Foto: Canva
Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Læs også: Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Hvordan klæder man sig på til vinterbadning?

For at få den bedste oplevelse, er det vigtigt at være forberedt både mentalt og fysisk. Her er nogle tips til, hvordan du klæder dig på til vinterbadning:

Varm op før badet: Inden du hopper i vandet, er det vigtigt at være varm. Du kan tage varme tøj på og lave en opvarmning med lidt fysisk aktivitet, som for eksempel løb eller styrketræning. Det hjælper din krop med at vænne sig til kulden.

Undgå at få hovedet under vand: Det er en god idé at vænne sig til den kolde temperatur gradvist, og derfor anbefales det at starte med at undgå at få hovedet under vand. Fokuser på vejrtrækning og væn dig til vandets temperatur.

Brug handsker og badesko: For at beskytte dine hænder og fødder mod kulden kan du bruge handsker og badesko. Selv små sten kan føles som glasskår. Badeskoene vil også hjælpe med at forhindre skader, hvis du går på is.

Vælg det rette badetøj: Hvis du vælger at tage badetøj på, så vælg noget, der ikke suger for meget vand og som gerne sidder tæt til kroppen. Det vil gøre det lettere at komme ud af vandet og holde varmen.

Hvor lang tid skal du være i vandet?

Når du vinterbader, er det vigtigt at lytte til din krop. Begynd langsomt med korte dyp på omkring 5-10 sekunder. Efterhånden som du vænner dig til kulden, kan du gradvist øge tiden i vandet. Husk at stoppe med det samme, hvis du begynder at føle dig utilpas.

Lav dit eget vinterbad i haven

Hvis du ønsker at vinterbade hjemme i haven, kan du overveje at investere i et isbadekar, eller lave et hjemmelavet badekar til haven, og fylde det med vand. Når temperaturen falder og isen danner sig på overfladen, kan du bryde isen for at få adgang til det kolde vand og prøve en vinterbadeoplevelse derhjemme.

Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Læs også: Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover

Læs også: Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover