Vinteren er på vej…gør bilen klar!

22. november 2013
Vinteren er på vej…gør bilen klar!

.
Pressemeddelelse

Sådan gør du bilen vinterklar
Ved indgangen til vinteren kan det være en god idé at få efterset bilen. Centerleder Søren Bak Rasmussen fra Euromaster i Aalborg giver her et bud på, hvad man skal være opmærksom på.

Årstiderne sætter deres spor på bilen, og af hensyn til både sikkerhed og pengepungen er det en god idé at være på forkant og gå køretøjet efter i sømmene ved indgangen til vinteren, siger centerleder Søren Bak Rasmussen fra Euromaster i Aalborg, der ud over at være dækspecialister også udfører alle slags autoreparation og -service, herunder serviceeftersyn, olieskift samt udskiftning af bremser og udstødninger. Bl.a. er det anbefalelsesværdigt at tjekke bremserne, hvor sand og grus sætter sig på de bevægelige dele.
Selvom man er opmærksom på larm og skurren, kan det være svært at mærke, om bremseklodserne er slidt ned. Det er en rigtig god idé at få bremserne skilt ad og smurt regelmæssigt, for ellers kan man imødese en dyr reparation eller udskiftning, lyder det fra centerlederen, der også anbefaler at tjekke håndbremsen. På ældre biler er justering af håndbremsen som tommelfingerregel påkrævet, hvis den kan hæves mere end tre takker. Har man en nyere bil, bør man under alle omstændigheder få håndbremsen tjekket af en fagmand med jævne mellemrum.

Tjek slitage på vinterdækkene
Dækkene er ifølge Søren Bak Rasmussen meget væsentlige for trafiksikkerheden. Man bør køre med korrekt lufttryk og få vinterdækkene på, så snart der er risiko for nattefrost. Desuden må dækkene ikke være nedslidte. Herhjemme er mindstekravet til dækmønstrets dybde på 1,6 mm, men vi anbefaler 3 mm eller mere. Det er også en god idé at tjekke, om slitagen er ens på hele dækfladen. Hvis ikke, kan det være tegn på, at styretøjet er slået skævt eller indstillet forkert, siger centerlederen.
Det er råd, som både forbedrer din bils sikkerhed og køreegenskaber. Desuden kan man spare rigtig mange penge ved at køre med korrekt lufttryk, da dækkene slides langsommere, samtidig med at benzinøkonomien forbedres. Desuden kan det betale sig at købe dæk i en ordentlig kvalitet, selvom udskrivningen her og nu er lidt større. Den ekstra investering får man hurtigt igen, hvis dækket holder dobbelt så lang tid, understreger Søren Bak Rasmussen.

Kontrollér kølersystem og oliestand
Under motorhjelmen bør man kontrollere kølersystemet. Her skal man først og fremmest tjekke kølervæskestanden. Det gælder specielt ældre biler, som ikke selv gør opmærksom på lav væskestand. Derudover skal man undersøge, om kølerslangerne er ved at blive rustne eller har revner og sprækker. Så bør de nemlig skiftes, siger Søren Bak Rasmussen. Desuden skal man holde øje med kølersystemets ekspansionsbeholder. Den sikrer væsketilførslen og bør som udgangspunkt indstilles til maksimum, fortsætter automanden, der også anbefaler, at man tjekker lyset, viskerbladene og oliestanden. Olietjekket bør ske på et tidspunkt, hvor bilen har været i ro mindst et par timer. Ellers forekommer oliestanden højere, end den er. I øvrigt har nye biler typisk et interval på 30.000 km mellem olieskift, mens det tilsvarende tal for ældre biler ligger på 10-15.000 km.
Ifølge Søren Bak Rasmussen får flere og flere lavet serviceeftersyn hos andre end mærkeværkstederne. Vores faguddannede personale tilbyder konkurrencedygtige timepriser og høj fleksibilitet, og man beholder naturligvis sin nyvognsgaranti, slutter centerlederen.

Tjekliste: Få bilen i topform til vinteren
Bremserne bør skilles ad og smøres, og håndbremsen justeres.
Kør på vinterdæk. Tjek lufttrykket, om slitagen er ens over hele dækfladen, samt om mønsterdybden er mindst 3 mm.
Tjek lys, viskerblade og olie.
Tjek kølervæskestanden, indstil væsketilførslen til det maksimale, og hold øje med slidte kølerslanger.
Spørg din lokale fagmand til råds. Ofte er det muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb.

Euromaster er europæisk markedsleder inden for dæk og dækserviceløsninger. Det lokale dæk- og autoservicecenter ligger på Rebslagervej 2C i Aalborg. Læs mere på www.euromaster.dk. De anførte anbefalinger er generelle, og andre forhold kan være aktuelle for dig og din bil. Derfor er det altid en god idé at søge rådgivning hos dit lokale autoværksted eller dæk