Forbruger

Vinterferien er i gang: Gode råd til en sikker bilferie

På bilferie i vinterferien?
Læs hvordan du kan gøre turen både sikker og behagelig med disse gode råd om pauser, planlægning og færdselsregler i udlandet.

Vinterferien er i gang: Gode råd til en sikker bilferie
Foto: Canva
Af Rikke Lund 8. februar 2025

Hold øje med din hastighed, og om du er træt

Vinterferien er begyndt for de fleste, og tusindvis af danskere tager bilen for at komme til deres feriedestination.

Når bilen er pakket, og ferien står for døren, er det fristende at køre hurtigt for at komme frem. Men denne hastighed kan vise sig at være farlig. En lang køretur kan hurtigt føre til træthed. Træthed kan gøre dig mindre opmærksom i trafikken, hvilket øger risikoen for ulykker. Rådet for Sikker Trafik understreger, hvor vigtigt det er at give sig selv pauser undervejs, da selv en kort pause kan gøre en stor forskel for både krop og sind. Hjernen har brug for en pause efter et par timer bag rattet.

”Drømmen om at suse ned ad pisterne kan få nogle til at trykke speederen i bund og køre længere, end der egentlig er forsvarligt. Så husk, at pauser er afgørende for både krop, sjæl og ens opmærksomhed – så kan du jo også få tid til at nyde en curry wurst på en raststätte, inden du rammer alperne. Samtidig er høje hastigheder både farlige, og man bliver hurtigere træt som chauffør, så derfor skal man tænke sig om og lægge luft ind i planerne – sneen er næppe smeltet selvom man kommer lidt senere frem,” siger Jakob Bøving Arendt, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Læs også: Forsikringsselskab advarer: Vinterens skjulte skader på sommerhuset kan blive en dyr fornøjelse

Vigtige færdselsregler i udlandet

Når man kører i udlandet, er det også vigtigt at være opmærksom på lokale færdselsregler, som kan variere fra land til land. Hos FDM påpeger de, at det er en god idé at sætte sig ind i de specifikke regler for det land, man skal køre i. Hvis man bryder færdselsreglerne, kan det resultere i bøder, der kan være betydeligt højere end i Danmark. Desuden kan bøder sendt til udlandet ende med at blive sendt til bilistens hjemadresse i Danmark.

”Selvom færdselsreglerne i det øvrige Europa langt hen ad vejen ligner de danske, er der alligevel særlige regler i nogle lande, og dem skal man naturligvis også følge som dansk bilist. Derfor er det en god idé på forhånd at sætte sig ind i konkrete regler, der hvor man skal køre. For bryder man de lokale regler, risikerer man en bøde, der kan være meget højere, end hvad vi er vant til i Danmark. Og selvom man er turist, kan bøden sagtens finde vej til postkassen derhjemme. Derfor bør man altid – også i udlandet – overholde reglerne og i øvrigt køre efter forholdene,” siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

Vær opmærksom på trafiksituationen på motorvejen

Køer og trafikstop kan også føre til farlige situationer, især på motorveje som den tyske Autobahn. Når trafikken pludselig stopper, er det vigtigt at aktivere havariblinket for at advare andre bilister, der kommer hurtigt bagfra. Desuden er det forbudt at køre i nødsporet, selvom køen står stille, og der ikke er langt til næste frakørsel.

I flere europæiske lande er det også vigtigt at huske på reglerne for nødkorridorer på motorveje. Når der opstår kø, skal alle bilister skabe plads for redningskøretøjer. Dette betyder, at bilister i venstre vognbane skal holde sig så langt til venstre som muligt, mens de i højre og eventuelt midterste vognbane skal holde sig så langt til højre som muligt. Nødsporet må ikke optages, og det er heller ikke tilladt at forlade bilen, selvom køen står stille.

Planlægning, regler og pauser

For at sikre en god og sikker bilferie, er det nødvendigt at planlægge pauser undervejs, overholde færdselsreglerne i udlandet og altid være opmærksom på trafiksituationen. Ved at følge disse råd kan man gøre bilferien både mere behagelig og tryg for sig selv og sine medrejsende.

Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Læs også: Rekordmange samler i dag ind til Børns Vilkår

Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover

Læs også: Den stille byrde: Hvorfor kvinder føler sig som dårlige mødre, når barnet sover