Forbruger

Voldsramte kvinder får digital fællesskabsstøtte fra Velux Fonden

Projekt Q-Værk skaber et digitalt netværk for voldsudsatte kvinder med støtte fra VELUX FONDEN. Målet er at sikre, at kvinder, der har forladt voldelige forhold, får den rette støtte og ikke føler sig isolerede.

Voldsramte kvinder får digital fællesskabsstøtte fra Velux Fonden
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 25. marts 2025

Støtte til kvinder, der har forladt voldelige forhold

Hvert år bliver tusinder af danske kvinder udsat for fysisk og psykisk vold i deres parforhold. På trods af at mange får hjælp på krisecentre, er der stadig et stort behov for støtte til kvinder, der har forladt et voldeligt forhold. Projekt Q-Værk, som arbejder med voldsudsatte kvinder, har netop lanceret et nyt udviklingsprojekt med støtte fra VELUX FONDEN. Projektet sigter mod at skabe en digital, landsdækkende efterværnsindsats for kvinder, der har forladt voldelige forhold.

Birgitte Toft-Petersen, udviklingschef for Projekt Q-Værk, understreger, at voldsudsatte kvinder ofte oplever ensomhed og har svært ved at finde støttende fællesskaber, når de har afsluttet ophold på krisecenter. Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed udsættes 118.000 kvinder hvert år for vold fra deres partnere. Projekt Q-Værk ønsker at ændre dette ved at tilbyde fleksibel, anonym og lettilgængelig støtte i form af digitale fællesskaber, der kan hjælpe kvinderne med at genopbygge deres liv.

Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Læs også: Æg og påskehygge uden bekymringer – sådan undgår du salmonella

Et skridt mod et landsdækkende fællesskab

Projektet er et samarbejde mellem Projekt Q-Værk, Frederiksberg Kommune, Køge Kommune og Landsorganisationen for Kvindekrisecentre (LOKK). Initiativet rummer to hovedspor: det ene fokuserer på at bygge bro mellem kommuner, krisecentre og sundhedsaktører for at skabe en smidig overgang fra krisecenterophold til deltagelse i det digitale fællesskab. Det andet spor handler om at udvikle digitale fællesskaber, som er inkluderende og tilpasset kvindernes individuelle behov.

Birgitte Toft-Petersen forklarer, at kvinder, som søger hjælp, ofte efterspørger et digitalt fællesskab. “Kvinderne føler sig som de eneste i verden, der har været udsat for partnervold. Det er forbundet med en enorm skam. Men når kvinderne kommer ind i de digitale fællesskaber, får de et sprog, og de ser, at de ikke står alene med deres oplevelser,” siger hun.

Q Vaerk1
(foto: Q-Værk)

Støtte fra VELUX FONDEN

VELUX FONDEN har bevilget 4,5 millioner kroner til projektet gennem programmet ‘Mental trivsel’. Støtten skal sikre, at Projekt Q-Værk kan udvikle metoder til tværsektoriel samarbejde og skabe et digitalt fællesskab, der er tilpasset de forskellige behov blandt kvinderne.“Vi glæder os til at følge Projekt Q-Værks projekt, som flugter med fondens ambitioner om at bidrage til at styrke trivslen og handlekraften hos mennesker i socialt udsatte positioner,” siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

Projekt Q-Værk har tidligere arbejdet med fysiske fællesskaber for voldsudsatte kvinder, men har nu udvidet deres tilbud til at inkludere digitale fællesskaber. Ifølge Birgitte Toft-Petersen viser erfaringerne fra de eksisterende digitale tilbud, at kvinder føler sig mindre alene, når de deltager i fællesskaberne. “Vi kan se, at vores podcast og brevkasse gør, at henholdsvis 83 og 88 procent af de kvinder, vi spørger, føler sig mindre alene.”  siger hun.

Q Vaerk2
(foto: Q-Værk)

Et nødvendigt skridt mod mere tilgængelig hjælp

Ifølge Birgitte Toft-Petersen er det nødvendigt at øge adgangen til støtte for de kvinder, der ikke nødvendigvis har behov for et ophold på et krisecenter, men som stadig har brug for hjælp på den lange bane. Det er her, de digitale fællesskaber har stor værdi, da de er nemme at tilgå og kan tilpasses kvindernes forskellige behov.

Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Læs også: Boligmarkedet buldrer frem: Første kvartal i 2025 viser næsthøjeste salgstal nogensinde

Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber

Læs også: Boligjagt i påsken: Tre faldgruber du bør undgå som køber