Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Kan trivslen blandt demensramte øges via musik? Aalborg Universitet skal være med til at undersøge det

Aalborg
Mandag 15. april 2024 kl. 12:00

Kan trivslen blandt demensramte øges via musik? Aalborg Universitet skal være med til at undersøge det
Kreditering: Aalborg Universitet


Et nyt projekt, støttet af VELUX FONDEN, retter fokus mod demensomsorgen på plejecentre rundt omkring i landet. Målet er at højne fagligheden i den daglige pleje, så trivslen stiger og forbruget af antipsykotisk medicin kan sænkes.

Et af målene i Den Nationale Demenshandleplan er at nedbringe forbruget af antipsykotisk medicin blandt demensramte. Et nyt samarbejdsprojekt mellem Aalborg Universitet, udvalgte kommuner og en række plejecentre ser nu dagens lys.

Målet er at undervise og motivere medarbejdere til at bruge sang og musik i den daglige omsorg for personer med demens som et alternativ til tvang og medicinsk behandling. Det drejer sig om en særlig metode, kaldet personafstemt musikalsk interaktion (PAMI), som er udviklet i samarbejde med musikterapeuter. Det er et værktøj, som tager udgangspunkt i den daglige demensomsorg og ligeledes har til hensigt at styrke medarbejderes trivsel og faglighed.

Projektleder og professor i musikterapi Hanne Mette Ochsner Ridder udtaler:

"I omsorgen for personer med svær demens er der brug for nonverbale kommunikationsformer til at skabe tryghed og nærvær. Og vi ved fra tidligere forskningsprojekter, at musikterapi kan gøre en reel forskel for både demensramtes og medarbejderes trivsel. Vi vil nu undersøge, hvordan medarbejderne kan støttes i at anvende sang og musik som en del af den daglige demensomsorg i Danmark."

Projektet løber frem til 2027 og vil involvere forskere fra Aalborg Universitet, musikterapeuter, medarbejdere og demensramte fra en række plejecentre i følgende kommuner: Kolding, Odense, Odsherred, Vejen og Vejle.

"Vi ønsker at være med til at skabe grundlæggende forandringer for udsatte grupper ved at bringe humanistisk forskning sammen med praksis som led i vores tværfaglige samarbejde mellem fondens uddelingsområder. Det er vores håb og forventning, at de erfaringer og resultater, som Hanne og hendes team vil opnå, kan styrke institutionerne i at løfte omsorgen og gøre en reel forskel i hverdagen på plejecentre landet over. Vi glæder os meget til at følge projektet på tæt hold," siger Henrik Tronier, der er programchef for human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur i VELUX FONDEN.

I projektet vil musikterapeuter stå for undervisningsforløb af personalet på plejecentrene med afsæt i PAMI-metoden. Metoden kan give medarbejderne på plejecentrene et kompetenceløft og fornyet indsigt i den nære omsorg. Det sker i tæt samarbejde mellem ledelse, musikterapeuter og plejepersonale for at undersøge, hvordan PAMI kan kvalitetssikre omsorgspraksis.

"Jeg er allerede gået i gang med at undervise medarbejdere i PAMI. Det er fantastisk at være med ude i praksis og se, hvordan de tager metoden til sig. Det er virkelig noget, de kan bruge. Og det gavner jo især borgerne med demens. Det er vigtigt, at der bliver forsket i PAMI, og jeg glæder mig til at være med i forskningsprojektet," siger Emil Palmquist, musikterapeut, Vejle Kommune.

Hvad er PAMI?
PAMI - personafstemt musikalsk interaktion - er en form for samvær og kommunikation, som handler om, hvordan vi afstemmer os musikalsk til hinanden. For eksempel, hvordan en medarbejder bruger stemmen og nynner for at berolige, eller er opmærksom på sprogets tone og rytme. Med PAMI er der også fokus på at være nærværende med personen med demens ved at kommunikere og skabe stemning med sang og musik. Det handler om at personliggøre omsorgen og skabe tryghed og nærvær.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Før var om natten - nu er det i stigende grad i de solrige eftermiddagstimer, det er billigst - Aalborg

- Aggressiv butikstyv anholdt - Aalborg

- Tirsdagens strømpris - Aalborg

- Endnu et kontaktbedrageri - denne gang i Vejgaard - Aalborg

- Efter udsolgt: When Saints Go Machine tilføjer ekstra datoer til kommende Danmarksturne - Aalborg

- Ny undersøgelse: Borgernes tillid til politiet er fortsat høj - Aalborg

- Sten fra haven skal skabe nyt liv i Limfjorden - Aalborg

- 2023 blev rekordår: Næsten 3000 nordjyder fik konstateret diabetes - Aalborg

- Store problemer med internet og telefoni fra Norlys i dag - Aalborg

- Sidste afsnit er rullet over skærmene - fik vi den episke slutning på Badehotellet? - Aalborg

- Fra Aalborg til Christiansborg - med pitstop i Hobro - Aalborg

- Aalborg-forsker deltog i Ph.d. Cup 2024, men en anden løb med sejren - Aalborg

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld