Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Aalborg-forskere har opfundet stærkt værktøj til at nedbringe CO2-udledning

Aalborg
Onsdag 17. april 2024 kl. 10:00

Aalborg-forskere har opfundet stærkt værktøj til at nedbringe CO2-udledning
Foto: Thai Noipho/Colourbox via pressemeddelelse fra AAU


Forskere fra Aalborg Universitet har udviklet en model og database, som kan beregne produkter og materialers CO2-aftryk. Det er vigtige data i forhold til at få indblik i, hvor man kan 'spare'.

Pt. er der tale om en prototype – den endelig version står klar i juni 2025, men ikke desto mindre har modellen allerede nu et kæmpe potentiale.

Ifølge professor Jannick Schmidt fra Institut for Bæredygtighed og Planlægning er hjemmesiden et redskab, der kan hjælpe os til at reducere vores CO2-udledning og nå vores nationale ambition om en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030.

"Det her værktøj er en kæmpe hjælp til alle, til små og store virksomheder, til politikere og embedsværket. Vores model er dét, der skal sætte skub på arbejdet med at komme i mål med CO2-reduktionen", siger Jannick Schmidt, der er én af forskerne bag modellen.

Indtil nu er det både dyrt og omkostningstungt at hente information om CO2-aftryk og resultaterne kan være tvivlsomme, fordi data skal hentes fra forskellige databaser, som er baseret på forskellige beregningsmetoder med varierende datakvalitet, men med BONSAI-modellen får man en nem og åben adgang til ensartede data.

Modellen bidrager med essentiel og konkret viden, så man kan finde ud af hvad der virker, og hvad der ikke virker ift. at nedbringe CO2-udledningen. Ifølge Dansk Erhverv har modellen et stort potentiale til at hjælpe virksomheder med at navigere i valg, der kan bidrage til en reduktion af CO2-udledninger i erhvervslivet.

Fakta om modellen:

Bag BONSAI Climate Footprint Analyser ligger et stort arbejde fra forskernes side. De har bygget en infrastruktur og algoritmer til håndtering af data, indsamlet en masse rådata fra åbne statistiske data, og trykket på knappen så algoritmen har foretaget beregninger af alt data og linket det hele sammen. Det gør at man nemt via hjemmesiden kan klikke sig frem til produkter og materialers CO2-aftryk.

Forskerne, der har arbejdet på forskellige aspekter af modellen i mere end 20 år, har modtaget 39 mio. kr. fra KR Fonden til projektet.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Før var om natten - nu er det i stigende grad i de solrige eftermiddagstimer, det er billigst - Aalborg

- Aggressiv butikstyv anholdt - Aalborg

- Tirsdagens strømpris - Aalborg

- Endnu et kontaktbedrageri - denne gang i Vejgaard - Aalborg

- Efter udsolgt: When Saints Go Machine tilføjer ekstra datoer til kommende Danmarksturne - Aalborg

- Ny undersøgelse: Borgernes tillid til politiet er fortsat høj - Aalborg

- Sten fra haven skal skabe nyt liv i Limfjorden - Aalborg

- 2023 blev rekordår: Næsten 3000 nordjyder fik konstateret diabetes - Aalborg

- Store problemer med internet og telefoni fra Norlys i dag - Aalborg

- Sidste afsnit er rullet over skærmene - fik vi den episke slutning på Badehotellet? - Aalborg

- Fra Aalborg til Christiansborg - med pitstop i Hobro - Aalborg

- Aalborg-forsker deltog i Ph.d. Cup 2024, men en anden løb med sejren - Aalborg

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld