Del på Facebook   Print siden  
Aalborg

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer

aalborg
Tirsdag 2. maj 2017 kl. 14:56

Leg og kreativitet i 20 danske havnebyer

.
Af Helle Schiønning

Legeskibet er at finde i Hadsund/Hobro fra 31.05. - 06.06.

Fredag den 5. maj lægger Legeskibet til i Helsingør, der er første værtsby på togtet i 2017. Med besøg i 20 værtsbyer i 2017 vil store som små få fornøjelse af hele Danmarks Legeskib, der fra maj til september igen sejler landet rundt – ladet med oplevelser, bevægelsesglæde og inspiration til Danmarks blå byrum. Legeskibet er på én gang et kulturskib, et skib for fysisk aktivitet og et skib for leg, fællesskab og dannelse.

I søfartsnationen Danmark bor mere end 4 millioner danskere i nærheden af en havn. De mange blå byrum udgør et markant potentiale, når det kommer til at danne ramme for leg, kulturelle oplevelser, dannelse og bevægelsesglæde.
Gennem en lang række aktiviteter både til vands og til lands, vil Legeskibet igen i år illustrere værdien af dette potentiale. Aktiviteter, der inspirerer til en ny kultur omkring de danske havnearealer, og som på denne måde rykker by- og havneliv tættere på hinanden.
Legeskibet stævner ud på sit tredje sommertogt fra maj til slutningen af september og har 20 stop undervejs – fra Helsingør og Dragør til Pinsestævne i Hobro over Havnens Dag i Bogense til Landsstævnet i Aalborg. Fra det nye Nordhavn i København til Kulturmødet på Mors og besøg på Vestkysten i Esbjerg og Ringkøbing. Den fulde sejlplan kan ses herunder.

Nyt kursus i år: Design & Leg
Innovation, entreprenørskab og samarbejdsevner ønskes i snart sagt enhver dansk kommunes skolepolitik. Derfor har Legeskibet udviklet det nye kursus Design & Leg – et kreativt forløb for udvalgte unge, hvor legen optræder som både mål og middel. Legen bliver et redskab, som stimulerer kreativiteten i en udviklingsproces med henblik på at skabe konkrete idéer til nye byrum, som igen motiverer leg og bevægelse.

De unges idéer formidles videre til byernes beslutningstagere på visionssejladsen, som altid arrangeres i samarbejde med den respektive værtskommune. På den måde arbejder Legeskibet også med børne- og ungeinddragelse, hvilket bør være et fast element i enhver strategi for visionær havneby udvikling.

Fokus på kreativitet og livsglæde gennem leg
”Formålsløshed er en del af legens væsen, og derfor er legen udfordret i en tid som denne, der er stærkt præget af ønsket om effektivitet og målbare resultater. Men netop derfor er legen vigtigere end nogensinde. I folkeskolen ses det, hvordan resultatorientering og stramme læringsmål nedsætter kreativiteten og trivslen blandt danske børn og unge,” udtaler Rasmus Casper, Legeskibets projektleder. Han forklarer videre:

”Som en reaktion på denne udvikling inspirerer Legeskibet til at integrere fysisk aktiv leg i skoledagen. Dygtigt organiseret fælles leg øger trivslen ved at dæmme op for mobning og bevæge eleverne – uden de lægger mærke til det, vel at mærke. Samtidig styrkes samarbejdsevner, fællesskaber og kommunikationen generelt. Legeskibet illustrerer således, hvordan legen bør tænkes ind i ambitionen om at skabe fremragende læringsmiljøer i folkeskolen.”

Legeskib med vind i sejlene
Legeskibet er opstået i et samarbejde mellem Gerlev Legepark ved Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden. Skibet præsenterer en bred vifte af aktiviteter, som instrueres af de 20 tilknyttede legematroser. Alle legematroser er uddannet fra Gerlev Legepark, der har mere end 30 års erfaring med formidling af leg og bevægelseskultur.

Forstander på Gerlev Idrætshøjskole, Finn Berggren, fortæller:
”Legeskibet er en sejlende udgave af Gerlev Legepark, der vækker lysten til leg og glæden ved bevægelse. Skibet er sat i søen for at bevare, opfordre og stimulere byernes evne til at lege, fordi leg er et væsentligt element i vores kultur. Det er gennem den undersøgende leg, at vi finder os selv og hinanden. Med leg sker bevægelse, og bevægelse skaber samvær, motorisk udvikling og velvære. Derfor er legen vigtig – både i virksomheder, i institutioner, på skoler, i byen og på havnen.”

Legeskibet transformerer de blå byrum
Over 50.000 børn, unge, forældre og bedsteforældre, lige knap 10.000 skoleelever og over 600 lærere har besøgt Legeskibet i løbet af de to første sæsoner, og med mere end 70.000 besøgende i alt, har Legeskibets første sommertogter været massive succeser, der har vakt stor begejstring omkring det femårige samarbejde, som Gerlev Idrætshøjskole og Lauritzen Fonden har indgået.

Legeskibet har med sine sejladser allerede nu bidraget til en forbedret synergi mellem by og havn, og dette ønskes yderligere forbedret gennem årets togt.
Jens Ditlev Lauritzen, Formand for Lauritzen Fonden, udtaler:

”Vores mission med Legeskibet er at inspirere til en forandring af Danmarks blå byrum, og det synes jeg i dén grad, at vi har haft succes med de første år. Vi har besøgt 50 byer, og vi har demonstreret i praksis, hvordan leg og bevægelsesglæde kan transformere havneområderne og få dem til at blomstre. Vi har gennemført en lang række visionssejladser, som er med til at sikre, at den viden og de erfaringer Legeskibet rummer, bidrager til en varig transformation af de besøgte byer. Så jeg er særdeles stolt over vores projekt, og jeg har glædet mig meget til, at årets togt skulle begynde.”

Fakta om Legeskibets aktiviteter

Åbningstider
• Hverdage: Skoletilbud fra kl.9 til kl.14.30 og åbent for alle fra kl.15 til kl.17.
• Weekend/helligdage: Åbent for alle fra kl.10 til kl.16.

Leg på Kaj
Med to specielt indrettede 20-fods containere, indbyder Legeskibet til:
• Maritimt inspirerede fælleslege og fællesdans iscenesat af Legematroserne

• Bevægelsesworkshops med leg, dans, akrobatik, parkour og meget mere
• Sjov og udfordrende klatre- og aktivitetsrute rundt på hele installationen

• Undervisning og demonstration af parkour på Legeskibets store parkourstativ

• Bouldering i Legeskibets specielt indrettede klatrecontainer

• Sømands-CrossFit-udstyr til træning på alle niveauer

• Bevægelseslege på blødt underlag for de mindste

• Kaste- og kamplege for de lidt større

• Mindst 10 forskellige gamle og nye bordspil.


Legeskibet Play
Dage med et fast program, der indeholder både bevægelses-workshops, live musik og kunstneriske eller faglige indlæg.

Skoletilbud
Legeskibet tilbyder undervisning i leg og bevægelse. Forløbet er som udgangspunkt tilrettelagt som klasseundervisning for to klasser ad gangen i tre dobbeltlektioner på alle hverdage. Det vil sige, at op til 6 skoleklasser kan besøge Legeskibet om dagen. Undervisningen indeholder både fri og instrueret leg med elementer af kreativitets- og samarbejdsøvelser samt inspirerende indlæg om børneinddragelse i byudviklingsprocesser. Undervisningen henvender sig primært til elever på mellemtrinnet.

Design & Leg
Design & Leg er Legeskibets kursus for kommunens ungeråd, fælleselevråd eller andre relevante råd for unge. Legeskibet arbejder med ungeinddragelse i forbindelse med havne- og byudvikling. Ungeinddragelse er et nøgleelement i en langsigtet strategi for bosætning, idet inddragelse øger følelsen af ejerskab og dermed sandsynligheden for at de unge vender tilbage til hjembyen efter endt uddannelse.
Vi sætter rammen for en kreativ designproces med idéudvikling og fællesskab stimuleret gennem leg og visionssejlads. Processen tager udgangspunkt i en konkret udfordring i forhold til udvikling af havne- og byrum som motiverer til leg, bevægelse og fællesskab.

Aspirant kurser
Legeskibet tilbyder et heldags aspirantkursus for op til 34 mellemskoleelever udvalgt på tværs af værtsbyens skoler. Eleverne bliver klædt på til at blive vaskeægte legematroser, og de får som mission at udbrede leg og bevægelse på deres skoler, i deres foreninger og overalt i byens rum.

Visionssejladser
Sejladser, der skal bidrage til Legeskibets vision om at revitalisere de blå byrum i Danmark. Visionssejladserne skaber positive rammer for udviklingen af havnebyerne. En udvikling, der skal bringe byen og havnen tættere på hinanden. ”Besætningerne” sammensættes på tværs af byens foreninger, virksomheder, institutioner, forvaltninger og almindeligt engagerede borgere. Målet er en fælles debat om havnebyens strategi i forhold til leg, fællesskab og bevægelseskultur.

Skattekisten
Skattekisten har til formål at udbrede Legeskibets erfaring med leg og bevægelse til lokale interessenter. Værtsbyen har mulighed for at vælge et ud af tre skræddersyede kursusforløb målrettet tre forskellige målgrupper: Pædagoger, skolelærere og foreningsledere/konsulenter. Skattekistekurserne er fuldt finansierede og som sådan gratis for værtsbyerne.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Onsdagens strømpris - Aalborg

- 87 procent føler sig trygge i Aalborg - Aalborg

- Sidste år strømmede gæsterne til - 8. juni gentager de succesen - Aalborg

- Nordjyske Benny Yssing taler til 1. maj møde ved FOA - Aalborg

- Studerende fra Aalborg Handelsskole deltager til Danmarksmesterskabet i entreprenørskab - Aalborg

- Danish Air Show flyttes fra 2024 til 2025 - Aalborg

- Aalborg Håndbold og Carlsberg indgår historisk aftale - Aalborg

- POMPdeLUX er taget under konkursbehandling - Aalborg

- 'Danmarks mest dekorerede Bøfsandwich' findes ikke mere - Aalborg

- Er Aalborgs bymidte under pres? 140 mio. kr. skal sikre mere liv i bymidter - Aalborg

- Før var om natten - nu er det i stigende grad i de solrige eftermiddagstimer, det er billigst - Aalborg

- Aggressiv butikstyv anholdt - Aalborg