Del på Facebook   Print siden  

Aalborg Universitet har skabt vækst og udvikling i 50 år

Aalborg
Fredag 19. april 2024 kl. 14:00

Aalborg Universitet har skabt vækst og udvikling i 50 år
Aalborg Universitet fejrer 50-års jubilæum i år. Foto: AAU


I år er det 50 år siden Aalborg Universitet blev etableret efter årelang kamp fra nordjyske politikere, virksomheder og gymnasieelever. Beslutningen om at etablere et universitet i Aalborg har haft stor betydning for vækst og beskæftigelse i Nordjylland. Samtidig har AAU leveret forskning af højeste kvalitet både nationalt og internationalt.

Aalborg Universitet skaber værdi for milliarder i Region Nordjylland. Betydningen af universitetets vidensproduktion og tilstedeværelse i regionen er estimeret til en værdi på 8, 7 mia. kr. årligt. Det svarer til 4,9 pct. af Region Nordjyllands BNP. Det viser en ny analyse udarbejdet af Iris Group for Aalborg Universitet.

Hvert år bidrager Aalborg Universitet med arbejdskraft og vidensamarbejde til nordjyske virksomheder, iværksættere udspringer fra Aalborg Universitet og tusindvis af nye studerende starter hvert år på en AAU-uddannelse. Det har stor betydning for Nordjyllands økonomi og dermed regionens mulighed for vækst og udvikling.

Ifølge rektor på Aalborg Universitet Per Michael Johansen understreger analysen universitetets vigtighed og betydning i samfundet, særligt i Region Nordjylland.

”Aalborg Universitet bidrager med viden, arbejdskraft og talentmasse og sætter dermed tydelige spor i Nordjyllands vækst og udvikling. Jeg er stolt af, at AAU er vokset fra at være et regionalt universitet til at være et universitet med omfattende nationalt og internationalt samarbejde, som gavner både Region Nordjylland og resten af Danmark,” siger Per Michael Johansen.

AAU påvirker næsten 30.000 nordjyske jobs

Universitetets betydning ses tydeligt på den nordjyske beskæftigelse. I 2021 var der 23.397 ansatte i den private og offentlige sektor i Nordjylland med en uddannelse fra Aalborg Universitet. Det har stor betydning for virksomhedernes vækst og konkurrenceevne, da højtuddannet arbejdskraft øger arbejdskraftens produktivitet.

I 2021 alene genererede AAU 6.547 fuldtidsjobs i Nordjylland.

Selvom Aalborg Universitet har en positiv indflydelse på arbejdsmarkedet i Nordjylland, så er der brug for at øge produktiviteten yderligere. Region Nordjylland er dén region, der er længst bagud på produktivitet sammenlignet med resten af Danmark. Derfor er det vigtigt, at Aalborg Universitet fortsat bidrager til regionens udvikling gennem forskning og ved at uddanne arbejdskraft til særligt Nordjylland, lyder det fra Per Michael Johansen.

”Aalborg Universitet skal de næste 50 år være med til at rykke endnu mere ved udviklingen og væksten i Nordjylland. AAU uddanner årligt 3.000 talentfulde unge, der bidrager til innovation og nytænkning, og som skaber højere produktivitet i både industri og den offentlige sektor. Og det har Nordjylland brug for,” siger Per Michael Johansen

AAU bidrager nationalt og internationalt

Udover at skabe stor værdi for Region Nordjylland, så rækker Aalborg Universitets forskning, uddannelse og vidensproduktion langt ud over den nordjyske region.

Det var forskere fra Aalborg Universitet, der sidste år med ny forskning og viden i genfejl, var med til at få frikendt australske Kathleen Folbigg for drabene på sine børn i en af verdens mest omtalte kriminalsager.

Det var også forskere fra Aalborg Universitet, der under coronapandemien analyserede covid-prøver i døgndrift. Et arbejde, der hjalp ikke kun Danmark og den danske håndtering af pandemien, men som hjalp hele verden til at håndtere forskellige arter af coronavirus.

”Innovative forskere fra Aalborg Universitet skaber hvert år ny viden – ofte i tæt samarbejde med kollegaer fra den internationale forskningsarena. Jeg er stolt over, at forskere fra Aalborg Universitet bidrager med viden og forskning på højeste niveau på mange dagsordensættende emner, og jeg er overbevist om, at universitetet vil sætte endnu flere aftryk i en stadig mere kompleks verden,” siger Per Michael Johansen og fortsætter:

”Flere af universitetets forskere bidrager for eksempel med viden og forskning, der sikrer mere effektive smartphones og vindmøller. Det er utrolig vigtigt i en tid, hvor teknologi dikterer både nutid og fremtid.”

Aalborg Universitet er flere år i træk kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet, ligesom universitetet flere år i træk har fået topplaceringer på det internationalt anerkendte magasin Times Higher Educations rankingliste. En liste, der vurderer universiteternes bidrag til en bæredygtig udvikling og sociale fremskridt i bred forstand.

I 2023 fik AAU en samlet 9. plads mod forrige års 31. plads. Derudover fik AAU sidste år en andenplads på verdensmål 17 om partnerskaber og verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse.


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Fredagens strømpris - Aalborg

- Prøv det nye indendørs livreddertårn i Haraldslund Vand- og Kulturhus - Aalborg

- Boligforening opfordrer til at huske både oplandsbyerne og hovedbyen - Aalborg

- Aalborgensisk samarbejde er nomineret til Plastprisen 2024 - Aalborg

- Kesi og HUGORM fuldender årets line-up når Grøn 2024 kommer til Aalborg - Aalborg

- Nu rammer pollenbombe med både græs og birk - Aalborg

- Forskningschef i Aalborg Kommune bliver ny sundhedsfremmechef i Center for Sundt Liv og Trivsel - Aalborg

- Aalborg Håndbold melder klar til Final 4 - Aalborg

- To mænd på ladcykel i voldstomt styrt - den ene er lagt i kunstig koma - Aalborg

- Regionen og erhvervsskoler i Nordjylland vil lære de unge at bruge kunstig intelligens - Aalborg

- Alt for høj musik i Damstræde - Aalborg

- Indbrud i villa på Landlystvej - Aalborg