Klik venligst
Del på Facebook   Print siden  

Nu rammer pollenbombe med både græs og birk

Aalborg
Torsdag 2. maj 2024 kl. 12:30

Nu rammer pollenbombe med både græs og birk
Usædvanlig tidlig sæson for græspollen


I dag melder Astma-Allergi Danmark ud, at græspollensæsonen starter. Det er usædvanligt tidligt i år og falder sammen med birkepollensæsonen, der kulminerer netop nu. Det giver en ubehagelig pollencocktail for landets 1 million danskere med pollenallergi.

Landets største pollensynder, græspollen, er nu i luften. Det er hele 18 dage tidligere end sidste år og understreger en kedelig udvikling, hvor sæsonerne for mange pollentyper starter tidligere, er mere intense og slutter senere. Det skyldes bl.a. klimaforandringer, øgede CO2-mængder i luften og manglende håndtering af allergifremkaldende beplantning i Danmark.

Den seneste uges varme temperaturer har skabt gode forhold for græs, der nu udskiller pollen i hele landet. Astma-Allergi Danmark har i går eftermiddags målt et moderat antal pollen i både i Øst- og Vestdanmark, og det er højt for en start på sæsonen. Det falder uheldigvis sammen med høje forekomster af birkepollen i hele landet.

”Birkepollensæsonen slutter først om nogle uger, og det betyder, at vi ser ind i en usædvanlig og uheldig periode, hvor både græs- og birkepollen tilsammen kan genere næser, øjne, luftveje og føre til træthed blandt 1 million danskere med pollenallergi. Det nedsætter livskvaliteten for mange, og det kan være en god idé at søge hjælp til at komme igennem perioden”, siger Sidsel Damsbo Andersen, der er vikarierende leder af Astma-Allergi Danmarks pollentælling.

En længere og mere intens sæson
En sammenligning af pollensæsonerne i perioden 1981-2009 og perioden 2011-2020 lavet af Astma-Allergi Danmark viser, at mængden af græspollen er steget med 19 procent sammenlignet med for 40 år siden. Sæsonen er gennemsnitligt også blevet 18 dage længere. Og i år lander sæsonen altså hele 16 dage tidligere end gennemsnittet.

Ifølge Astma-Allergi Danmark skyldes udviklingen flere faktorer som klimaforandringer og øgede mængder CO2 i luften. Klimaforandringerne medfører blandt andet ændringer i temperaturen, nedbør og vindforholdene. Det giver træer og buske nye vækstmuligheder og også ændring i pollenmængden. Udledningen af pollen påvirkes også af beplantningen i landets kommuner og boligområder, hvor man mange steder undlader at mindske græsarealer eller håndtere anden allergifremkaldende beplantning som f.eks. birketræer.

Vi har flere 100 forskellige arter af græs i Danmark og de blomstrer ikke samtidig. Derfor er græssæsonen lang og strækker sig fra slut-forår og hen over hele sommeren og nogle år helt ind i efteråret.

Få hjælp til at komme gennem de næste måneder
Sommeren er ved at indfinde sig og mange danskere kæmper allerede dagligt med allergiske nys, rindende øjne og krads i svælg på grund af pollen i luften. Op mod 1 million danskere ser frem mod de kommende måneder med nedsat livskvalitet og mange oplever også luftvejsgener. Heldigvis er der råd at hente.

Find dagens pollental for birk, græs, el osv. samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental.

Hent appen Dagens Pollental her

Din høfeber kan også være astma
Har du symptomer på pollenallergi, også kaldet for høfeber, er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte udredning for de symptomer, du oplever, så du kan blive behandlet effektivt.

Symptomerne er typisk løbende næse, træthed og røde øjne. Men har du også hoste og vejrtrækningsbesvær, er der en vis sandsynlighed for, at du samtidig med høfeberen også er plaget af ubehandlet astma

Cirka 30 procent af alle med høfeber har astma, og hele 70 procent af alle med astma har også høfeber, og de to sygdomme er altså tæt forbundet. Nogle læger mener endda, at ligheden mellem de to er så stor, at de er udtryk for den samme underliggende sygdom. Men behandlingen er ikke nødvendigvis den samme.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med symptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær, som kan indikere, at du har astma.

Få hjælp af vores rådgivning og på Pollenportalen
Hvis du har spørgsmål om pollensæsonen eller dine symptomer, kan du altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Ring 43 43 42 99 alle hverdage.

Pollenportalen
Hvis du har brug for gode råd, kan du også besøge Pollenportalen, Astma-Allergi Danmarks online-guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen


© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst


Flere i denne sektion:

- To nye Himmerland-projekter syd for Aalborg - det ene i Godthåb - Aalborg

- Kender du Else, Birthe og Kirsten? - Aalborg

- Fredagens strømpris - Aalborg

- Popstjerneskuddet DAYYANI gæster Aalborg - Aalborg

- Dårligt nyt for nordjyske pendlere - Aalborg

- Ny rapport afslører skræmmende nyt om børns skærmvaner - hvordan ser det ud for dine børn? - Aalborg

- Bar i Aalborg får kritik for opfordring til druk - Aalborg

- Kender du en aalborgensisk ildsjæl, der skal indstilles til Bæredygtighedsprisen 2024? - Aalborg

- Ude af huset og akut brug for toiletbesøg? Nyt kort kan blive redningen for mange - Aalborg

- Lad bilen stå hvis du er i tvivl: Straffen for spirituskørsel - Aalborg

- Nationalt udspil henter inspiration i Aalborg - Aalborg

- Borger tog sagen om parkering i egen hånd med hærværk - Aalborg

Klik venligst


Klik venligst
Rubrikannoncer
Andre Link
Nyhedsbrev
E-mail:

Tilmeld
Frameld