Del på Facebook   Print siden  
Rebild

Sats på landskabet

Læserbrev
Torsdag 9. marts 2017 kl. 14:53

Sats på landskabet

.
Af Anette Bruun Hansen
Gravlevvej 32
9520 Skørping

SATS PÅ LANDSKABET

Frem til 10/3 tager Rebild Kommune imod idéer til sin fremtidige vindmølleplanlægning. P.t. er der kun udpeget et enkelt område til store vindmøller (op til 150 m). Det skyldes vel, at naboafstandskravet gør det umuligt at finde andre placeringer i vores tæt bebyggede kommune. DN ønsker en kraftig udbygning af vindkraften i DK, men det må ikke ske på bekostning af naturen.
Derfor bør vindmøller placeres i områder uden væsentlige natur- og landskabsværdier eller i områder, som i forvejen er forstyrret af tekniske anlæg. Da det udpegede vindmølleområde ved Tustrup er dejligt uforstyrret og omgivelserne præget af store natur- og landskabsværdier, egner det sig ikke til kæmpevindmøller.
Det fremgår af statens vejledning om planlægning for vindmøller, at byrådet ved en afvejning af interesser kan beslutte, at der ikke skal opstilles vindmøller i kommunen. Det er oplagt hos os, fordi vores eneste vindmølleområde strider mod alle andre interesser for området mellem Fræer, Askildrup, Blenstrup og Lindenbor Å.
I forslag til Kommuneplan 2017 kan man se, at vindmølleområdet ligger inden for en udpegning til "Større sammenhængende landskab" som omfatter kommunens mest værdifulde ådalslandskaber bl.a. den markante og smukke Tustrupdal, som vindmølleområdet grænser op til. Retningslinjen for udpegningen siger, at landskaberne bør friholdes for større tekniske anlæg og andet, der har konsekvenser for det karakteristiske og oplevelsesrige i nabolandskaberne.
Hvis der opstilles kæmpevindmøller på det højtliggende areal kan de ses langvejs fra. De vil reducere værdien af Lindenborg Ådal set fra nabokommunen og dominere Tustrupdalen fuldstændigt. DN Rebild knokler for klimaet, men finder det alligevel ligetil, at byrådets ønske om at udbygge den vedvarende energi her må vige for andre interesser. Sammen med naboerne i syd og vest undersøger Rebild Kommune lige nu mulighederne for at etablere en fælles "Geopark Himmerland". Hvis det skal lykkes at opnå den eftertragtede UNESCO- certificering, som kan få stor betydning for egnen, må der satses på de unikke, stedbundne værdier. DN Rebild bakker op om geopark-idéen, fordi projektet kan fremme beskyttelse og videreudvikling af de naturværdier, som vi kæmper for.



© Copyright 2024 Aalborgidag.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Klik venligst
Klik venligst


Flere i denne sektion:

- Måske millionær: Har du været forbi Dagli' Brugsen i Øster Hornum efter en lottokupon? - Rebild

- Læringslokomotivet i dialog med unge og forældre - Rebild

- Rebild Vandrerhjem varmer op til jubilæum - Rebild

- Nordjyske virksomheder spejder mod Norge - Rebild

- Pengeregn over Borremose Erhvervsefterskole - Nørager

- Skoleeleverne i Rebild: Ja tak, til mere bevægelse i dagligdagen - Rebild

- Farver i Rebild Taekwondo Klub - Rebild

- Mulighed for indvinding af mere grus og sand i Siem Skov - Råstofplan vedtaget

- Susanne Zimmer udstiller acrylbilleder i Rotunden i maj - Skørping

- En aften i høj-bælternes tegn - Skørping

- Generalforsamling og sæsonafslutning - Terndrup

- Forårets sidste koncert - KulturStationen Skørping